NS wil verbod vandalen op Schiphollijn

De spoorwegpolitie wil dat trein- en stationsverboden worden opgelegd aan de vele zakkenrollers die de Schiphollijn onveilig maken. Zij gaat daarover afspraken maken met justitie....

Volgende week of de week daarna zal met enige vertraging ook een speciaal geformeerd zakkenrollersteam op het traject Amsterdam-Schiphol gaan patrouilleren. 'We willen dat de situatie verbetert voor het toeristenseizoen aanbreekt', zegt Van Beek.

Vrijwel alle treinen van en naar Schiphol die stoppen op de stations Sloterdijk en Lelylaan, zijn doelwit van zakkenrollers. Groepen jongeren, vaak van Noord-Afrikaanse afkomst, stappen in en lopen door de coupés op zoek naar handtasjes en laptops. Zij leiden de reizigers via trucjes af en gaan er dan met hun spullen vandoor. Vooral toeristen en buitenlandse zakenmensen zijn het slachtoffer.

Kaartcontroles op de stations worden vanwege de agressie uitgevoerd met een overmacht aan controleurs en politie. Afgelopen maandag waren bij zo'n actie op station Lelylaan 44 geüniformeerden van politie, metro en NS betrokken.

Van trein- en stationsverboden wordt al gebruikt gemaakt op de Zoetermeerlijn en de Zaanse lijn. Daar kampt de NS vooral met vandalisme, zwartrijden en agressie.

Van Beek waarschuwt dat het op de Schiphollijn moeilijk blijft de zakkenrollers in de kraag te grijpen, omdat ze daarvoor op heterdaad moeten worden betrapt. De jongens kijken wel uit als er agenten of conducteurs in de buurt zijn. Ook agenten in burger kennen zij vaak al van gezicht.

De NS vroeg ook acht jaar geleden al eens om een treinverbod voor zakkenrollers op het traject, maar toen achtte justitie dat nog niet mogelijk. Bovendien was het probleem nog niet zo omvangrijk.

Vorig jaar juli stemde het Openbaar Ministerie in met treinverboden op de Zoetermeerlijn. Een tiental raddraaiers heeft inmiddels zo'n verbod gekregen voor één tot zes maanden. De NS zegt dat de situatie op de lijn inmiddels licht verbeterd is, mede dankzij het installeren van camera's.

Volgens de spoorwegpolitie is het installeren van camera's op de Schiphollijn lastiger. De metro-achtige Zoetermeertreinenhebben lange, doorzichtige coupés.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden