NS wil steeds meer loketten sluiten

De Nederlandse Spoorwegen willen dit jaar weer tientallen loketten sluiten. Niet alleen kleine stations worden getroffen. Op ruim tien middelgrote stations wil de NS de kaartverkoop in winkeltjes als Wizzl of Kiosk stoppen....

ANP

Dat blijkt uit verslagen van overleg tussen belangenbehartigers als Rover, de ANWB, de Consumentenbond en de NS van de afgelopen maanden. 'De consumentenorganisaties zijn bezorgd over het hoge tempo waarin loketten worden gesloten, ook op grotere stations', staat in een van de verslagen te lezen.

In 1999 kwamen de NS en de consumentenorganisaties na maandenlange onderhandelingen tot een akkoord over de sluiting van de loketten op de kleine stations. Een verkoopbalie mag pas dicht als er per uur minder dan twintig 'klantcontacten' zijn.

Daar moet wel tegenover staan dat de NS op zoek gaat naar agentschappen in de buurt van het station waar ook treinkaartjes kunnen worden verkocht. De NS heeft de kaartverkoop op middelgrote stations vaak verhuisd naar winkeltjes waar reizigers bijvoorbeeld ook koffie of broodjes kunnen krijgen. Bovendien hebben onbemande stations praatpalen voor informatie en met alarmknoppen gekregen.

De NS probeert de laatste tijd het gebruik van de loketten te ontmoedigen. Zo is vorig jaar een zogenoemde balieheffing ingevoerd. Als klanten bij een balie een retourtje of enkeltje kopen, moeten ze 50 cent extra betalen.

Mede hierdoor loopt de kaartverkoop aan de loketten terug, waardoor de NS er dit jaar tientallen mag sluiten.

Reizigersvereniging Rover ziet niets in de plannen van de NS. Met de balieheffing heeft de NS er zelf voor gezorgd dat steeds minder mensen gebruikmaken van de loketten, stelt een Rover-woordvoerder. Hij vindt het onacceptabel dat loketten dichtgaan omdat mensen meer voor een kaartje moeten neerleggen. Over een eventuele sluiting van Wizzl of Kiosk-winkels wil Rover afspraken maken. De NS overlegt nog met de consumentenorganisaties over zijn plannen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden