NieuwsOpenbaar Vervoer

NS wil dat reizigers zich tijdens coronacrisis registreren voordat ze in de trein stappen

In een nieuwe campagne roepen de Nederlandse Spoorwegen (NS) reizigers vanaf woensdag op hun reis vooraf te registreren via de NS-app, zodat er een signaal kan worden gegeven wanneer onverwachte drukte dreigt. De reiziger kan er dan voor kiezen grote drukte te vermijden. Registratie is vrijwillig.

Passagiers met mondkapjes op stappen in een trein op Rotterdam CS. Beeld Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon
Passagiers met mondkapjes op stappen in een trein op Rotterdam CS.Beeld Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon

De afgelopen zomer onderzocht de NS met het oog op het coronavirus of de service kan helpen. Zo’n 5000 passagiers namen deel aan de test. In totaal maakten zij bijna 150.000 treinreizen, die vooraf werden aangemeld. De resultaten van deze eerste test, die zich vooral richtte op gebruiksgemak en verfijning van de techniek, waren volgens de NS overwegend positief en daarom zette het spoorbedrijf de test voort.

Twee derde van de reizigers in de test oordeelde positief over de test. De NS zegt dat aanmelden op vrijwillige basis is en dat het alleen tijdens de coronapandemie in gebruik zal zijn. De NS streeft naar eigen zeggen nu niet naar vollere treinen. “We houden ons aan het advies van de overheid. Het aanmelden is bedoeld om mensen die per spoor moeten reizen, zoals mantelzorgers, dat zo gerust mogelijk te laten doen”, zegt zegt Tjalling Smit, directielid van de NS tegen het Algemeen Dagblad.

Reizigersverening Rover denkt dat de nieuwe service voor veel reizigers welkom is, maar dat net zoveel reizigers bezwaar hebben tegen het vooraf registreren van hun reis. Het is volgens Rover dan ook belangrijk dat het registratiesysteem vrijwillig blijft ‘en nooit zal uitmonden in een verplichte reservering van de reis.’

De NS-app is al enige jaren voorzien van een druktemelder. Rover juicht verbeteringen in de druktemelder toe maar zou graag zien dat er wordt gekozen voor een methode die geen extra handelingen vraagt van de reiziger. Door bijvoorbeeld met sensoren metingen uit te voeren van het aantal reizigers dat de treindeuren passeert, zou een betrouwbaarder drukte-indicatie ontstaan dan bij een aanmeldservice.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden