NS verwacht 1,5 miljoen reizigers in 2020

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen verwacht dat het aantal reizigers in de periode tot en met 2020 fors groeit. Nu vervoert NS ongeveer een miljoen personen per dag. Dat zijn er over vijftien jaar meer dan 1,5 miljoen. Dat staat in de Visie 2020 van het vervoersbedrijf.

Het aantal reizigers zit al enkele jaren flink in de lift. In 2005 zag NS de klandizie met 4,5 procent toenemen en dit jaar komt het groeipercentage waarschijnlijk uit op ongeveer 6. Tot en met 2020 verwacht NS dat de toename doorzet met 2,5 procent per jaar.

Daarmee stelt de spoorwegonderneming een hele andere prognose dan het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De Nota Mobiliteit van minister Karla Peijs van Verkeer gaat uit van 1 procent groei per jaar.

Argumenten

De Nederlandse Spoorwegen hebben een aantal argumenten voor hun optimistischer taxatie. Zo wijst het bedrijf op de flinke kwaliteitsverbetering die de komende jaren wordt doorgevoerd op het spoor. Volgend jaar gaat HSL-Zuid rijden en komt er de komende jaren nieuw spoor bij.

Het scenario van de spoorwegonderneming vergt een extra investering van 6 miljard euro gespreid over de periode 2010-2020. Dat geld komt bovenop het bedrag dat al is gereserveerd voor projecten als de aanleg van de Hanzelijn. Met name de Randstad en de nabije omgeving profiteren. Op de belangrijkste trajecten rijdt straks zes keer per uur een trein met 160 kilometer per uur.

Combinatie

NS stelt dat het reizen per trein in 2020 de ruggengraat is 'van beweeglijk en ondernemend Nederland'. Nederlanders zullen de komende jaren steeds meer het autogebruik tijdens hun reis combineren met het openbaar vervoer.

Naast de investeringen in het spoor zijn er ook nog andere factoren die de reiziger nopen tot een keuze voor de trein.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden