NS-top zwaar onder druk om te buigen

De NS-directie komt onder steeds grotere druk te staan. Minister Netelenbos van Verkeer, de meerderheid van de Tweede Kamer, de vakbonden en de commissie Blankert-Stekelenburg deden donderdag een ernstig beroep op topman Huisinga om het rondje rond de kerk alsnog uit te stellen....

Van onze verslaggever

Blankert en Stekelenburg adviseerden dat dinsdag. Het duo dacht daarmee de arbeidsrust in het woelige spoorbedrijf terug te laten keren, maar de NS-directie weigerde het advies op te volgen. Uitstel zou technisch niet mogelijk zijn. Blankert en Stekelenburg zijn hiervan echter niet overtuigd. Ook Netelenbos denkt dat de NS-top water bij de wijn moet doen. 'Door de uitspraak van de NS-directie is de beoogde deëscalatie niet dichterbij gebracht', schrijft Netelenbos aan de Kamer.

De bonden geven de NS-top nog een week de tijd om tot inkeer te komen. Gaat de top niet overstag, volgen onherroepelijk acties.

De NS-directie wijkt vooralsnog geen duimbreed. 'Wij zijn niet in staat om het proces nu nog te onderbreken', schrijft Huisinga aan Netelenbos. Hij vraagt de minister al haar invloed aan te wenden om de impasse te doorbreken. De NS grijpt daarbij terug op zijn oude plan. De commissie Blankert-Stekelenburg moet nut en noodzaak van de NS-plannen bekijken, vindt Huisinga. Hij is bereid zich bindend bij de uitspraak van de commissie neer te leggen.

Het conflict draait om een anti-vertragingsplan van de NS-directie. Om vertragingen terug te dringen wil de NS het personeel aan meer vaste trajecten binden. De machinisten en conducteurs zijn daar echter faliekant tegen. Zij vinden het werk te saai worden.

Netelenbos vindt het advies van Blankert en Stekelenburg een goed startpunt omdat 'het bedoeld is om omstandigheden te scheppen waarin betrokkenen in gesprek kunnen komen en de commissie haar werk kan doen'.

De minister heeft het duo verzocht zich te oriënteren op de nu te zetten stappen. Een woordvoerder van de commissie vertelde dat Blankert en Stekelenburg in het weekeinde besluiten of ze doorgaan of niet. 'De bal ligt nu bij de NS-directie'. Als die geen water bij de wijn doet, geeft de commissie haar opdracht hoogstwaarschijnlijk terug aan Netelenbos.

De vakbonden vragen NS'ers voorlopig geen actie te voeren en te wachten op de conclusies van de commissie. 'Wij willen nog steeds escalatie van het conflict voorkomen. Blankert en Stekelenburg zijn ons laatste redmiddel', zegt FNV-bestuurder A. van den Berg. De woede onder de leden over het gedrag van de directie is volgens hem groot. 'Zij willen het liefst wél direct acties.'

Mocht de bond volgende week toch besluiten actie te voeren, dan zullen dat in eerste instantie geen stakingen zijn. De FNV kiest voor publieksvriendelijke acties als een dag gratis reizen. De andere grote bond, de VVMC, wil via de rechter proberen de NS-top weer tot onderhandelen te dwingen. Maar ook de VVMC wil eerst Blankert en Stekelenburg een kans geven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden