NS stopt na veertig jaar met autoslaaptrein
Na veertig jaar komt er een einde aan de autoslaaptrein. Dit jaar rijdt hij voor het laatst richting Frankrijk, Italië en Oostenrijk....
De Nederlandse Spoorwegen vinden dat de treinen te weinig opleveren. Per jaar maakt NS er miljoenen euro verlies op. Daarnaast zijn de huidige rijtuigen aan het einde van hun levensduur. 'We moeten nieuwe rijtuigen kopen, maar we vinden die investeringen te hoog', zegt interim-directeur Karel Noordzij. Voor een nieuwe wagon moet de NS 1,4 miljoen euro neertellen.
De autoslaaptrein was een paradepaardje van de NS. Het was het wapen tegen de autovakantie. Jaarlijks maakten dertigduizend passagiers er gebruik van. Een van de bekendsten was wijlen Freddie Heineken.
De laatste jaren werd de slaaptrein ook veel door fietsers gebruikt. Directeur Frits Deben van OAD Cycletours, die als enige nog fietsbussen aanbiedt, is verbaasd. 'Een tijdje geleden hebben we nog met ze gepraat over samenwerking. Ik had toen de indruk dat ze de autotreinen zouden uitbreiden.' Deben is gelukkig. 'Ze waren een grote concurrent. Wij zullen er zeker garen bij spinnen.'
Tijdelijk NS-baas Noordzij onderkent dat het stopzetten van de luxe trein geen goede zaak is voor het imago van de NS. 'Maar we kunnen niet anders', zegt Noordzij, die tevens aankondigde dat binnenkort nog maar op tien stations kaartjes voor internationale treinen kunnen worden gekocht. Bij de spoorwegen zullen daarom 89 banen worden geschrapt.
Volgens Noordzij blijft de NS dit jaar maar net uit de rode cijfers. Vorig jaar werd nog 166 miljoen euro winst geboekt. Noordzij gaat het kabinet miljarden euro's vragen voor investeringenin en onderhoud van het spoornet. Daarnaast wil Noordzijvan het ministerie van Binnenlandse Zaken honderden nieuwe spoorwegagenten.