NieuwsROOKVRIJE STATIONS

NS stopt met verkoop tabak op alle stations, rookpalen verdwijnen

Als onderdeel van het plan om stations volledig rookvrij te maken, stopt de NS per 1 april met de verkoop van tabak in de eigen winkels. Daarnaast is ProRail begonnen met voorbereidingen om alle 390 rookpalen van de perrons te verwijderen. Dat hebben de twee bedrijven donderdag bekendgemaakt.

Rookpaal op station Leiden.Beeld ANP

Nu al geldt een rookverbod voor stationshallen, trappen, liften en tunnels. In de loop van oktober gaat dat ook voor de perrons gelden. Verkoop van rook- en tabakswaren op de 136 verkooplocaties van de NS eindigt per 1 april. Uiteindelijk is het de bedoeling dat op stations helemaal geen tabak meer te krijgen is. Het vervoersbedrijf sluit daarom geen nieuwe contracten met huurders die rookwaren willen verkopen.

Momenteel bevinden zich op ongeveer honderd van de vierhonderd stations in Nederland nog rookpalen of roosters. Behalve deze, verwijdert ProRail ook verlichte rookzoneborden. Ook wordt de bestrating aangepast en komen er nieuwe borden waarop de huisregels staan vermeld.

In het streven van de overheid naar een rookvrije generatie wordt de sigaret in de publieke ruimte steeds meer in de ban gedaan. Roken is niet meer toegestaan in cafés, restaurants en andere horecagelegenheden. Ook in speeltuinen, op schoolpleinen en in kinderboerderijen geldt sinds kort een rookverbod. De volgende stap zijn bedrijven: rookruimtes moeten daar uiterlijk in 2022 worden gesloten. 

De stap van NS en ProRail is meer dan ‘de grote omslag naar rookvrij die nu op alle stations gaat plaatsvinden’, stelt staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis in een verklaring. ‘Ook omdat andere bedrijven hiermee verder aan het denken gezet worden over het stoppen met tabaksverkoop. Want als zo’n groot bedrijf als NS het kan, kunnen andere het ook’, aldus Blokhuis. Over een paar jaar kijken kinderen je glazig aan als je vertelt dat je vroeger mocht roken op een perron.’

Voorlopig kunnen rokers nog wel terecht bij Ako-winkels op stations. Tot de bestaande huurcontracten van de winkels aflopen, verkopen die sigaretten en shag. ‘De verkoop van tabaksproducten is een maatschappelijke discussie die wij al geruime tijd nauwgezet volgen’, laat het bedrijf weten. ‘Uiteraard bekijken wij ook de optie om op termijn de verkoop van tabaksproducten in de Ako-winkels te staken.’

Regelmatig screenen verlaagt longkankersterfte bij (ex-)rokers, maar moeten we dat wel doorvoeren?
Als zware rokers en ex-rokers regelmatig een CT-scan van hun longen laten maken, worden tumoren eerder opgespoord en daalt de sterfte aan longkanker met een kwart. Dat blijkt uit een proefbevolkingsonderzoek onder ruim 13 duizend Nederlandse en Belgische mannen, waarvan de resultaten woensdagavond zijn gepubliceerd in vakblad The NEJM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden