‘NS schendt privacy van reizigers’

De Nederlandse Spoorwegen schenden de privacy van hun klanten met het plan individuele reisgegevens te bewaren en commercieel te exploiteren....

Van onze verslaggevers Harry van Gelder en Ferry Haan

Het CPB maant de NS zijn klanten eerst te vragen of het bedrijf over deze gegevens mag beschikken, zo staat in een brief die de privacy-toezichthouder deze week zal publiceren over de OV-chipkaart.

Met de chipkaart weet de NS straks tot in detail waar een reiziger is geweest. De NS wil deze informatie gebruiken om persoonsgebonden aanbiedingen te doen.

‘Wij willen met de OV-chipkaart zoveel mogelijk klanten bereiken’, zegt commercieel directeur Meerstadt. Hij vindt dat de NS zich aan de wet houdt door de klant de mogelijkheid te geven zijn gegevens te laten schrappen wanneer hij bezwaren heeft.

Jacob Kohnstamm, de voorzitter van het CBP, is het hier niet mee eens: ‘De NS moet aantonen wat de noodzaak is deze op personen herleidbare reisgegevens te bewaren. Alleen commerciële redenen zijn niet genoeg.’

De enige uitweg die de wet biedt, volgens Kohnstamm, is dat de NS de klant eerst vraagt of hij wil meedoen. Wanneer de NS dit niet doet, zal het CBP het aanleggen van een databestand met deze gegevens verbieden, waarschuwt Kohnstamm. Meerstadt zegt in een reactie dat de NS ‘serieus zal kijken naar het advies van het CBP’. De reactie van de NS is opmerkelijk, omdat de brief van het CBP komt aan het einde van een periode van twee jaar van overleg. De NS en het CBP kwamen hierin niet dichter bij elkaar.

Dat er privacyproblemen waren met de OV-chipkaart, was vanaf het eerste moment duidelijk, zegt Kohnstamm. De NS heeft niet meegewerkt aan een oplossing. Volgens Kohnstamm is de NS bang dat veel klanten geen toestemming zullen geven voor het opnemen van hun reisgegevens.

De NS is het daar niet mee eens. Meerstadt: ‘Wij kennen onze klanten goed. We doen er regelmatig onderzoek naar. Wij weten dat ze geen bezwaar zullen maken tegen het opnemen van hun gegevens.

Meerstadt voegt toe dat de NS-klanten er ‘bovendien op elk moment uit kunnen springen. Op onze website kunnen ze dat straks op elk gewenst moment aangeven.’

Het CBP sprak voor het advies over de OV-chipkaart met veel partijen als de Consumentenbond, de ANWB, reizigersorganisatie Rover en de privacy-expert Bits of Freedom. Volgens Kohnstamm wordt de bezorgdheid over de NS door al deze organisaties breed gedeeld.

‘De NS is een monopolist en heeft macht. Bij de combinatie macht en persoongegevens moet het CBP op het vinkentouw zitten’, zegt Kohnstamm.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden