NS over risico chroomverf: 'Personeel is direct ingelicht'

De Nederlandse Spoorwegen gebruiken niet actief de kankerverwekkende chroom-6-verf bij het onderhoud van treinen. De verf komt wel voor in verflagen van oude treinen, maar levert geen gezondheidsrisico op voor werknemers als zij voldoende beschermingsmaatregelen in acht nemen. Het gaat onder meer om het dragen van een stofkap en het goed afzuigen van werkruimtes.

Een trein van de NS arriveert in Utrecht Beeld anp

Dat heeft de NS woensdag gemeld naar aanleiding van een artikel in Trouw. In de krant zegt vakbond FNV Spoor dat zeker duizend NS'ers aan de verf zijn blootgesteld en dat de beschermingsmaatregelen pas sinds kort van kracht zijn. Over ziektegevallen bij de NS is nog niets bekend. De chroom-6-verf werd ook gebruikt bij Defensie. Ruim 2100 (oud-)medewerkers hebben zich gemeld. Meer dan zeshonderd van hen hebben gezondheidsklachten.

'Zodra deze zomer bekend werd dat chroom-6 voorkwam in verflagen van oude treinen hebben wij ons personeel en de vakbonden hier direct over ingelicht en ze op de hoogte gehouden van onze acties. Daarnaast hebben wij uit maximale voorzorg sommige werkzaamheden tijdelijk opgeschort of extra maatregelen getroffen. De stof kan overigens alleen vrijkomen bij specifieke werkzaamheden in werkplaatsen, zoals schuren', aldus de NS.

Stientje van Veldhoven van D66 wil 'volledige openheid' van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) over het bericht. 'Deze verf heeft potentieel schadelijke gevolgen. Medewerkers moeten ervan uit kunnen gaan dat zij veilig kunnen werken.'

Minister Hennis wilde vorig jaar al een vergoeding voor zieken door chroomverf bij defensie

Medewerkers van Defensie die ernstig ziek zijn geworden door kankerverwekkende verf, kregen alvast een financiële tegemoetkoming van Defensie. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie wilde daarover voor het einde van 2014 duidelijkheid geven, zei ze destijds in een debat in de Tweede Kamer.

Chroom-6

Het roestwerende chroom-6 is een zeer giftige, zelfs kankerverwekkende stof die ook nog eens slecht voor het milieu is. Als iemand al een klein beetje inademt kan dat veel ongemakken veroorzaken.

Chroom-6, ook wel chroom(VI)oxide of chroomtrioxide, heeft het scheikundig symbool CrO3. Deze donkerrode stof lost goed op in water, waarin het een sterk zuur vormt. De stof is een gevaar voor mensen die in de staal- en textielindustrie werken. Het kan onder meer allergische reacties veroorzaken maar bij inademing ook neusbloedingen, huiduitslag, maagzweren en zelfs lever- en nierschade of longkanker.

Niet alle chroom is schadelijk voor de gezondheid. Het zit in zeer lage concentratie in ons drinkwater en chroom-3 is zelfs een onmisbare voedingsstof. Het komt voor in veel voedsel, zoals groente, fruit en granen. Een tekort kan diabetes veroorzaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden