'NS moeten alle Fyra's afnemen'

AnsaldoBreda eist dat de NS en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS alsnog de negentien Fyra's afnemen die ze hadden besteld. Dat is de inzet van een kort geding dat het Italiaanse bedrijf heeft aangespannen.

AMSTERDAM - De NS en NMBS zegden het contract met AnsaldoBreda eind mei op, omdat de hogesnelheidstrein een baaierd aan problemen vertoonde die volgens de spoorwegmaatschappijen bijna onmogelijk te verhelpen zijn. De Italianen beschuldigen de NS en NMBS nu van contractbreuk en vinden dat ze alsnog de afspraken moeten nakomen.


Naar aanleiding van het debacle met de Fyra schrijven Herman Wijffels en anderen vandaag in een open brief in de Volkskrant dat de splitsing tussen de NS en ProRail ongedaan moet worden gemaakt. Volgens Wijffels c.s. moet de overheid terughoudend zijn met de introductie van meer marktwerking op het spoor. Ook moeten de Tweede Kamer en het kabinet meer afstand houden van operationele besluiten van de Nederlandse Spoorwegen.


De voormalig Rabo-topman was in 1992 voorzitter van de adviescommissie die de verzelfstandiging van de spoorwegen onderzocht. Die commissie bracht destijds een vergelijkbaar advies uit. Hoewel die commissie nooit heeft geadviseerd ProRail van de NS af te splitsen, wordt Wijffels vaak gezien als de architect van de huidige ordening op het Nederlandse spoor. In de brief noemen Wijffels en de zijnen die ordening nu 'het halfslachtige resultaat van onafgemaakte visies'.


De briefschrijvers adviseren de NS en ProRail onder te brengen in een gezamenlijke holding met een overkoepelende directie. De overheid heeft de wens om de NS te privatiseren begin deze eeuw losgelaten. Staatssecretaris Mansveld (Spoor) werkt momenteel aan een nieuwe langetermijnvisie voor het spoor.


De briefschrijvers stellen dat het debacle met de Fyra waarschijnlijk voorkomen had kunnen worden als de politiek zich niet voortdurend tot op detailniveau met de leiding van het spoorbedrijf had bemoeid.


pagina 35

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden