NS houden dertig onrendabele lijnen alleen met steun in stand

De Nederlandse Spoorwegen willen dertig onrendabele spoorlijnen aanbieden voor de zogenoemde contractsector. Dat is het gedeelte van het NS-net dat de spoorwegen alleen in stand willen houden als de overheid het exploitatietekort overneemt....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De spoorwegen zeggen de onrendabele lijnen graag in stand te willen houden, maar dan moet de overheid met geld over de brug komen. Doet ze dat niet, dan kan de overheid voor deze lijnen afzonderlijke contracten afsluiten met de NS of met andere vervoerbedrijven.

Het voorstel van de NS is het gevolg van het eind vorig jaar genomen besluit om het spoorbedrijf te verzelfstandigen. De onrendabele lijnen zijn toen uit het contract gehaald. Onder druk van de Kamer betaalt Jorritsma tot 1998 130 miljoen gulden om deze lijnen open te houden. Tot die tijd verandert er niets aan het spoornet. Over de periode daarna moeten Jorritsma en de NS opnieuw onderhandelen. Dit voorstel van de NS is de eerste aanzet daartoe.

De NS willen de rest van het spoornet, 'het nationaal netwerk' volledig blijven gebruiken. Het spoorbedrijf denkt deze treindiensten winstgevend te kunnen exploiteren. Op dit net rijden zowel intercity's, die de ruggegraat vormen, als snel- en stoptreinen. Een deel van de snel- en stoptreinen is eveneens sterk verliesgevend, maar dat zal het spoorbedrijf voor eigen rekening nemen.

De NS waarschuwen echter de minister dat als zij aan het nationale net gaat tornen, de contractsector wel eens groter zou kunnen worden dan de nu voorgestelde dertig treindiensten. De reizigersvereniging Rover is blij dat er nu duidelijkheid is over de lijnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden