NS geërgerd door brief Netelenbos

President-commissaris J. Timmer van de Nederlandse Spoorwegen heeft woensdag 'geërgerd' gereageerd op het plan van minister Netelenbos van Verkeer om de statuten van de NS zo te wijzigen dat zij de directie kan ontslaan....

In een vertrouwelijke brief aan premier Kok en de ministers Zalm (Financiën) en Jorritsma (Economische Zaken) schrijft Netelenbos dat 'de neerwaartse spiraal in prestaties van de NS, de arbeidsonrust in het nabije verleden en de twijfels rond de effectiviteit van de overheidssturing' haar tot deze maatregelen brengen.

De sanctie om de directie van de NS te kunnen ontslaan, wil Netelenbos via een statutenwijziging vastleggen. Juristen denken er verschillend over of dat mogelijk is, omdat de NS daaraan zelf zou moeten meewerken. Zolang de statuten niet gewijzigd zijn, schrijft Netelenbos, wil ze met de NS de afspraak maken dat de raad van commissarissen de sanctie oplegt.

De NS-directie wilde gisteravond niet reageren op de plannen van Netelenbos. President-commissaris Timmer zei woensdagavond dat de commissarissen doen wat de wet hun voorschrijft. 'Ik reageer niet op een gelekt bericht. Maar ik wil wel kwijt dat wij de taak hebben toe te zien; we laten ons niet beïnvloeden of van buitenaf taken opleggen. En daarmee basta.'

De minister heeft in vertrouwelijk overleg met de raad al geëist dat er binnen een maand een 'herstelplan' ligt, waarin staat welke 'verbeteringsacties gaan plaatsvinden, met duidelijke data, checks en balances'. Ze wil het eigendom van stations en vastgoed weer in handen van de overheid brengen. Verliest de vervoerder (de NS) de vervoersconcessie, dan verliest hij ook de exploitatie van de stations.

Verder wil zij de Railverkeersleiding weer bij NS Reizigers voegen. Dat zou volgens Netelenbos veel miscommunicatie - en dus vertragingen - kunnen voorkomen. Bij de verzelfstandiging van de NS in 1995 werden deze bedrijfsonderdelen juist gescheiden.

PvdA, VVD en CDA lieten gisteravond weten dat zij Netelenbos steunen, al vindt de VVD vooral het terugdraaien van eerdere reorganisaties geen goed idee. De fracties vinden dat Netelenbos de NS wel erg veel tijd geeft om de zaken op orde te brengen. De minister wil het huidige prestatiecontract 'bevriezen'. In haar brief schrijft ze dat 'verbetering in 1 à 2 jaar niet rond is'. In 2005 wil ze met de NS een nieuw prestatiecontract voor tien jaar afsluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden