NS gaat praten met nakomelingen verzetsstrijders over compensatieregeling

De NS gaat in gesprek met nakomelingen van verzetsstrijders over een eventuele compensatie voor het leed dat hen tijdens de Tweede Wereldoorlog is aangedaan. Trouw meldt dat het spoorwegbedrijf en nabestaanden elkaar op 3 oktober ontmoeten om over de kwestie te spreken.

Een trein staat in het najaar van 1943 op het punt van vertrekken richting doorvoerkamp Westerbork.Beeld Beeldbank WO2, collectie NIOD

Kinderen en kleinkinderen van verzetsstrijders voelen zich achtergesteld, omdat de regeling die de NS afsprak met (nabestaanden van) tijdens de oorlog met de trein afgevoerde Joden, Roma en Sinti niet voor hen geldt. De NS maakte in juni bekend dat vijf- tot zesduizend overlevenden van de Holocaust en hun directe nabestaanden en familieleden een tegemoetkoming krijgen. Ongeveer vijfhonderd nog levende Joden, Roma en Sinti die in een NS-trein naar kamp Westerbork zijn gebracht, krijgen ieder 15.000 euro. Voor weduwen en weduwnaars is 7.500 euro opzijgezet. Eventuele kinderen krijgen 5.000 euro. In totaal gaat dit de NS tussen de 40 en 50 miljoen euro kosten.

Groepen die wel op de trein zijn gezet, maar bij waarbij genocide niet het motief was, vallen buiten de regeling. De Spoorwegen handelden tijdens de oorlog in opdracht van de Duitsers en lieten zich betalen voor de transporten. Met het transporteren van Holocaustslachtoffers zou 2,5 miljoen euro gemoeid zijn geweest. In 2005 bood het bedrijf excuses aan voor zijn aandeel in het transport van Holocaustslachtoffers.

Buitengesloten

Dik de Boef, voorzitter van het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers, zegt in Trouw dat alle mailtjes die hij nu ontvangt van leden de volgende strekking hebben: ‘ Iedereen voelt zich niet erkend en buitengesloten.’  Volgens Trouw wil de NS in gesprek gaan over een collectieve compensatie, zoals een monument of een onderwijsprogramma.

De NS is niet het enige bedrijf dat profiteerde van de oorlog. In 1941 leverden Nederlandse ondernemers voor 2,25 miljard gulden aan Duitsland. Zij exporteerden onder meer schoeisel (waaronder laarzen voor de Wehrmacht), machines, en vliegtuigapparatuur.

Meer over de compensatieregeling van de NS:

Analyse: Principes deerden Nederlandse ondernemers in oorlogstijd niet, er werd flink verdiend aan de Duitse bezetting.

Salo Muller (82), wiens ouders in 1942 door de NS werden vervoerd naar kamp Westerbork en daarna in Auschwitz werden vergast, voerde bijna drie jaar lang strijd tegen de Spoorwegen. De Volkskrant sprak hem vorig jaar november . ‘Het gaat mij erom dat de NS inziet dat toentertijd volstrekt verkeerd gehandeld is, en dat het bedrijf sindsdien niet genoeg heeft gedaan om het leed te verzachten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden