NRG wil reactor Petten opstarten

PETTEN (ANP) - Nuclear Research & consultancy Group (NRG) wil de kernreactor in Petten na een maandenlange stop weer opstarten. NRG heeft de autoriteiten om toestemming gevraagd, zo laat het bedrijf vrijdag weten.

In het koelsysteem van de reactor werden afgelopen zomer tijdens groot onderhoud luchtbelletjes ontdekt. Uit onderzoek bleek dat corrosie van de leidingen de oorzaak was. Het bedrijf zegt de afgelopen maanden extra maatregelen te hebben genomen om de veiligheid van de reactor te waarborgen. Het gaat onder meer om afdichtingen die zijn aangebracht en detectiesystemen die zijn geïnstalleerd.

Een woordvoerder van NRG kan nog niet zeggen wanneer de kernreactor weer in bedrijf gaat. Volgens haar hangt dit af van de snelheid waarmee het ministerie van VROM toestemming geeft. Zodra die komt, is het een kwestie van enkele dagen, zegt zij.

Medische isotopen

De reactor in Petten speelt een belangrijke rol in de productie van medische isotopen, die onder meer worden ingezet bij onderzoek naar kanker. Volgens de woordvoerder van NRG is wereldwijd sprake van structurele ondercapaciteit in de productie, sinds de reactor in Petten afgelopen zomer uit bedrijf ging. Wereldwijd zijn er vijf reactoren die medische isotopen produceren.

NRG zou om de problemen met het koelsysteem te verhelpen aanvankelijk een huls in de aangetaste leiding inbrengen. Het bedrijf heeft daar vanaf gezien, omdat de operatie zeer complex is en lang duurt.

Op termijn wil NRG het aangetaste deel van het koelsysteem compleet vervangen. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit werk ondanks de stralingsbelasting door mensen kan worden gedaan. NRG bekijkt op korte termijn of dit plan binnen anderhalf jaar uitvoerbaar is. Is dit niet het geval, dan wil het bedrijf alsnog kiezen voor het inbrengen van de huls in de leiding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden