NRC Media ? welke partijen spelen een rol?

NRC Media is sinds december in handen van de investeringsmaatschappij Egeria (80 procent) en de oprichters van tv-zender Het Gesprek, Ruud Hendriks, Harry de Winter en Derk Sauer (20 procent)....

Egeria, ooit opgericht om geld van de familie Brenninkmeijer te beleggen, brengt het belang in NRC Media onder in het Egeria III-fonds. De C & A-familie doet nooit uitspraken over investeringen, maar liet deze keer via een ingezonden brief in NRC Handelsblad weten niet in Egeria III te participeren, en dus niet in NRC Media. De familie van Egeria-directeur Peter Visser en de familie Van Puijenbroek, grootaandeelhouder van de Telegraaf Media Groep (TMG), doen dat wel.

De NRC-redacties waren eerst sceptisch over de overname, maar stemden toch in. Dat komt mede doordat Het Gesprek, op aandringen van huisadvocaat Peter Wakkie, in een holdingstructuur op afstand wordt gezet. Onder de Holding Lux Media vallen nu Het Gesprek en NRC Media.

De nieuwe uitgever Hans Nijenhuis zoekt samen met de redactieraad een nieuwe hoofdredacteur, die er voor 1 juli moet zijn. Een vertrouwenscommissie levert volgende week kandidaten die zijn gepolst. De commissie zwijgt, maar namen die circuleren zijn die van de huidige hoofdredacteur a.i. Sjoerd de Jong en vooral die van Joost Oranje, de chef van de politieke redactie.

In een interne mail meldt een groep redacteuren verder graag de kersverse uitgever Nijenhuis als nieuwe hoofdredacteur te zien, maar die sluit dat uit: ‘Dat zou de boel alleen maar gecompliceerd maken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden