NRC: Joodse school wilde misbruik door leerkracht 'intern' oplossen, deed pas aangifte na druk minister

De orthodox-joodse Cheider-school in Amsterdam weigerde in 2012 ondanks aandringen van de onderwijsinspectie aangifte te doen tegen een leerkracht wegens mogelijk misbruik. Pas toen de voormalige minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt de school benaderde, werd alsnog aangifte gedaan, blijkt uit onderzoek van NRC.

Redactie
Leerlingen komen aan bij de Joodse Cheider-school in Buiterveldert, Amsterdam. Beeld ANP
Leerlingen komen aan bij de Joodse Cheider-school in Buiterveldert, Amsterdam.Beeld ANP

De inmiddels 29-jarige ex-docent Ephraim S. staat vanaf 16 april terecht op verdenking van aanranding en verkrachting van vijf kinderen tussen de zes en dertien jaar oud.

Op 6 juni 2012 meldden de eerste ouders zich bij de school met vermoedens van misbruik. De vertrouwensinspecteur van de onderwijsinspectie liet diezelfde maand nog weten dat sprake was van een 'redelijk vermoeden' van misbruik en dat de school volgens de wet verplicht was aangifte te doen.

Uit documenten die door NRC zijn ingezien, rijst het beeld dat de school de zaak niet uit handen wilde geven. De regionale opperrabbijn Binyomin Jacobs, vicevoorzitter van het schoolbestuur, wilde het voorval 'volgens de joodse wet afhandelen', staat in een gespreksverslag van een rechercheur van de zedenpolitie. De politie bevestigt dat de school de zaak 'intern' wilde oplossen.

Pas toen de voormalige minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt de school benaderde, zag rabbijn Jacobs geen andere mogelijkheid dan aangifte doen. In een brief aan de schooldirectie schreef hij in oktober 2012, een dag voor de aangifte, dat 'het van belang was aan te geven dat het bestuur alleen aangifte deed omdat de vertrouwensinspectie meent dat daartoe een wettelijke plicht bestaat'. De brief is ook overhandigd aan de politie.

Ouders

Ouders deden na deze stap ook aangifte. Eerder weigerden ze dit omdat zij, zo vertellen ze aan NRC, onder druk waren gezet door Jacobs. Die beweerde dat ze hun plek in de gesloten gemeenschap kwijt zouden raken.

Jacobs heeft steeds ontkend dat hij aangifte tegen de docent heeft tegengewerkt. Hij houdt vol dat hij heeft meegewerkt met de onderwijsinspectie.

Nadat de school aangifte had gedaan, werd Ephraim S. 'eervol' ontslagen. Een paar maanden eerder was hij al geschorst en naar Israël gevlucht, waar hij het Israëlisch staatsburgerschap aanvroeg. De uitleveringsprocedure nam hierdoor geruime tijd in beslag. Eind 2016 werd de ex-docent alsnog aan Nederland uitgeleverd.

Vorige maand diende de pro-formazaak, waarna het voorarrest is verlengd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden