NPS krijgt steun van prominente D66-leden

Vier prominente D66-leden roepen de D66-fractie op zich te verzetten tegen de omroepplannen van de eigen staatssecretaris Van der Laan van Media....

Van onze verslaggever Sanne ten Hoove

De ondertekenaars zijn oud-partijleider Hans van Mierlo, oud-mediastaatssecretaris Aad Nuis, oudvoorzitter van de raad van bestuur van de NOS Gerrit-Jan Wolffensperger en ING-bestuurder Alexander Rinnooy-Kan. Die laatste was ook voorzitter van een commissie die het functioneren van de publieke omroep onderzocht.

De D66’ers vrezen dat de NPS-programma’s, waaronder NOVA, Buitenhof en Andere Tijden, zullen sneuvelen als de NPS wordt opgedoekt. Ze betwijfelen of andere omroepen de programma’s zullen overnemen, zoals Van der Laan stelt. Ze achten deze veronderstelling ‘zodanig betwistbaar, dat zij geen rechtvaardiging kan zijn voor het opheffen van een succesvolle organisatie’.

Volgens de briefschrijvers behoren de NPS-programma’s tot de kern van de publieke omroep. Ze vrezen daarom voor het voortbestaan van ‘een sterke, slagvaardige en heldere publieke omroep’.

D66-fractievoorzitter Dittrich zegt hun zorgen te begrijpen. Hij roept Van der Laan op te bekijken hoe de NPS-programma’s behouden kunnen blijven.

Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt overigens dat tweederde van de Nederlanders s tegen het opheffen van de NPS is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden