Update

NPO wil fusie tussen Brandpunt (KRO) en Altijd Wat (NCRV)

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil dat de nieuwe fusieomroep KRO-NCRV haar actualiteitenprogramma's Brandpunt (KRO) en Altijd Wat (NCRV) samenvoegt. Hoewel de onderhandelingen hierover nu worden gevoerd, lijken de programma's en omroepen zelf helemaal niet op een fusie te zitten wachten.

Vier van de presentatoren van KRO Brandpunt. Beeld KRO
Vier van de presentatoren van KRO Brandpunt.Beeld KRO

Een woordvoerder van de NPO bevestigt dat de netcoördinator van Nederland 2 met de omroepen praat over een fusie tussen de nieuwsshows. De omroepen zelf gaan per 1 januari 2014 officieel verder als één omroepbedrijf en dat is volgens Gijs van Beuzekom het moment dat ook de afzonderlijke rubrieken van KRO en NCRV samen zouden moeten gaan.

'Samen tot nog mooiere dingen komen'
'Brandpunt en Altijd Wat moeten één rubriek worden. Daar zitten heel goede journalisten die samen tot nog mooiere dingen kunnen komen', verklaarde de netcoördinator deze maand in een mediavakblad. Daarin liet hij ook doorschemeren dat de omroepen zelf eigenlijk gewoon verder willen met de nu bestaande programma's. Als netmanager is Van Beuzekom bevoegd om een samenwerking af te dwingen. Toch is er volgens de NPO-woordvoerder nog geen harde deadline gesteld voor een fusie.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Destijds juist meer profilering
Brandpunt en Altijd Wat zijn sinds tv-seizoen 2010-2011 wekelijks te zien op Nederland 2 en kwamen voort uit het stopzetten van de actualiteitenrubriek Netwerk, dat tot die tijd samen met de EO werd gemaakt. Omroepen werden destijds gedwongen tot meer profilering en daar paste een gezamenlijke show niet meer in. De omroepen kwamen met opiniërende reportageprogramma's, de KRO onder de iconische titel Brandpunt (was al bij de omroep te zien tussen 1959 tot 1996) en de NCRV onder de naam Altijd Wat. Nu zouden ze beide - vrij succesvolle - programma's dus weer samen moeten voegen.

'Soms moet je knopen doorhakken'
Van Beuzekom zou het voor het journalistieke en verdiepende Nederland 2 'goed' vinden als beide rubrieken samengaan. 'Ik wil graag een sterk Nederland 2 bouwen', stelt hij in Broadcast Magazine. Hij zegt de samenwerking niet te zullen afdwingen: 'Dat is niet mijn manier van werken. Ik probeer mensen met argumenten te overtuigen.' Toch sluit hij een geforceerde fusie niet uit: 'Ja, soms moet je knopen doorhakken. Daar ben ik niet bang voor, als je dat bedoelt. Maar ik geloof dat we daar uit gaan komen.'

De KRO wil niets zeggen over de gesprekken die de omroep voert over de toekomst van Brandpunt. De NCRV stelt dat er momenteel inderdaad over de toekomstige journalistieke programmering van Nederland 2 wordt gesproken, maar dat 'alle opties nog open liggen'.

null Beeld NCRV
Beeld NCRV
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden