nieuws

NPO schiet RTL te hulp: uitzendingen RTL Boulevard hervat vanuit Hilversum

RTL Boulevard heeft maandagavond zijn live-uitzendingen hervat vanaf een geheime locatie op het Mediapark in Hilversum. Vanwege ernstige bedreigingen was het programma, waarin Peter R. de Vries te gast was vlak voordat hij vorige week werd neergeschoten, afgelopen weekeinde niet op televisie.

Zwaarbewapende agenten maandagavond op het Mediapark in Hilversum.  Beeld ANP
Zwaarbewapende agenten maandagavond op het Mediapark in Hilversum.Beeld ANP

‘Na de aanslag op Peter R. de Vries staan wij dit weekend als programma ineens zelf in het nieuws,’ begon presentator Vivienne van den Assem maandagavond de uitzending van RTL Boulevard. Niet alleen de locatie voelde maandagavond voor de programmamakers onwennig aan: in vergelijking met een week eerder, was weinig hetzelfde.

Met hulp van de collega’s van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) keerde het programma maandag terug op televisie. De opnames vonden plaats op een onbekende locatie op het Mediapark in Hilversum. ‘We staan als publieke omroep in goed contact met RTL en zij weten dat we voor hen klaarstaan als dat nodig is’, liet een woordvoerder van NPO eerder op de dag weten. ‘We zijn er voor elkaar in deze nare tijden.’

In de dagen nadat De Vries in de buurt van de programmastudio op het Leidseplein in Amsterdam werd neergeschoten, was het programma gewoon op televisie te zien. Woensdag stond het programma geheel in het teken van de vaste gast, die voor zover bekend nog steeds voor zijn leven vecht.

De studio van RTL Boulevard aan het Leidseplein in Amsterdam. Beeld ANP
De studio van RTL Boulevard aan het Leidseplein in Amsterdam.Beeld ANP

Toen RTL Boulevard zaterdag zelf doelwit van criminelen werd, verdween het programma tijdelijk van de buis. Van de gemeente Amsterdam, de politie en het Openbaar Ministerie had het programma te horen gekregen dat er sprake was van ‘een reële dreiging ten aanzien van het programma’.

Op basis van door de politie onderschept berichtenverkeer schreef NRC dat criminelen uit ongenoegen over de media-aandacht de RTL Boulevard-studio met een raketwerper of automatische vuurwapens zouden willen beschieten. Een vergelijkbare aanslag vond in Nederland in 2018 plaats: toen werd het pand van de uitgever van tijdschrift Panorama met een antitankwapen beschoten. Daarbij vielen geen gewonden.

Vlak voor de uitzending van zaterdag besloot RTL daarom de studio te ontruimen. Beide weekenduitzendingen van RTL Boulevard gingen niet door. Volgens Peter ter Velde van PersVeilig, een meldpunt en helpdesk voor journalisten, was het schrappen van de uitzending ‘uniek’. Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid noemde het ‘buitengewoon kwalijk’ dat het programma niet kon worden uitgezonden.

Andere setting

Maandag stonden de presentatoren aan het begin van de uitzending kort bij de gebeurtenissen stil. ‘Het is een beetje andere setting’, zei Van den Assem over de verhuizing. Mede-presentator Luuk Ikink: ‘Het is een beetje wennen. We moeten onze plek vinden. Maar dat gaat helemaal goedkomen.’

De presentatoren ervoeren het als ‘onwerkelijk’ om als programma plotseling ‘het middelpunt van het nieuws’ te zijn. Over de dreigingen wisten zij geen concrete informatie te vertellen. ‘Omdat je dan zelf in die situatie zit, denk je al vrij snel: kennelijk kan hier niks over gezegd worden’, aldus Ikink. ‘Je begrijpt gewoon niet goed wat er aan de hand is.’

Verder deden de programmamakers er alles aan een uitzending als vanouds te maken, met aandacht voor het Koninklijk Huis, de Amerikaanse popzangeres Britney Spears en het nieuwe RTL-programma Ik weet er alles van.

Persvrijheid

Volgens RTL-topman Sven Sauvé blijft het programma voorlopig vanuit Hilversum uitgezonden worden, al sloot hij een terugkeer naar Amsterdam niet uit. ‘Wij zijn nergens voor gezwicht’, aldus Sauvé op NPO Radio 1. ‘Het programma is ook inhoudelijk niet gewijzigd. We zijn alleen naar een andere locatie gegaan.’

De gemeente Hilversum wil door RTL Boulevard uit te zenden de persvrijheid in Nederland waarborgen. Volgens de gemeente werden ‘diverse zichtbare en onzichtbare beveiligingsmaatregelen getroffen’. Over de inhoud van de maatregelen worden geen mededelingen gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden