NPO Radio 1 informeerde wél

Rob Oudkerk in de bus van waaruit 1 op straat wordt uitgezonden. Beeld anp

Met stijgende verbazing en ergernis heb ik de afgelopen drie dagen de nasleep van de affaire-Tarik Z. gevolgd. In een vervaarlijke mengelmoes van allesomvattende onwetendheid hoorde ik onzinnige dingen. Van minister Opstelten die niet goed geïnformeerd lijkt tot columnisten als Geelen en Wagendorp die met de kennis van achteraf - ja, een warrige man met een klapperpistool - de handelwijze van sommigen op het hectische uur tussen acht en negen op een wel heel makkelijke en aanmatigende manier lopen te bashen.

Dat bobo's bleven volhouden dat de publieke omroep tussen 8 en 9 op zwart ging en de samenleving niet informeerde en dat dat toch niet kon, geeft te denken. Blijkbaar is hun wereldbeeld verengd tot het fenomeen televisie. Wat treurig. De publieke omroep heeft ook nog de radio, die vaak sneller en authentieker is dan televisie.

In de lucht

Het was afgelopen donderdag aan Ronald Blanker, technicus en radiodier bij uitstek, te danken dat NPO Radio 1 gewoon in de lucht bleef. Hij trok, terwijl zijn collega's al naar buiten renden, de schuif open die het mogelijk maakte dat vanuit de mobiele studio van het programma 1 Op Straat (een oude Amerikaanse schoolbus) gewoon kon worden uitgezonden. Vanaf een parkeerplaats in Noordeloos, waar de bus was gestrand vanwege onbegaanbare wegen.

Die uitzending ging tot 20.20 uur over mestoverschot, omdat de eenkoppige redactie in de bus door niemand per app of sms of tweet uit Hilversum op de hoogte werd gesteld dat er daar iets bedreigends aan de hand was. Toen de redacteur in de bus door een collega werd getipt, is het programma onmiddellijk nieuws gaan brengen uit Hilversum.

Om 20.20 uur werd het gemeld ( ja, dat is te laat). Om 20.23 uur dat de dader vermoedelijk overmeesterd was. Om 20.33 uur werd Roel Visser, eindredacteur van het Radio1-Journaal van de NPO gevraagd naar de situatie aldaar. Om 20.39 uur gaf NOS-directeur Jan de Jong duiding in de uitzending. Om 20.45 uur had een collega-redacteur van het programma 1 Op Straat, die naar Hilversum was geracet, een ooggetuigenverslag geregeld dat live werd uitgezonden. En om 20.50 uur werd de burgemeester van Hilversum, ver voor zijn persconferentie later op de avond, al op de radio geïnterviewd. Hoezo geen informatie?

Angstige zaken

Het programma probeerde zo rustig mogelijk te duiden, terwijl men ook daar niet wist hoe ernstig de situatie was. De politie doorzocht nog steeds het gebouw: er kwam bij de geïnterviewden in mijn ogen terecht de associatie naar boven met Parijs, terreur of andere angstige zaken. Dat werd benoemd.

Ik weet deze feiten zo zeker omdat ik de presentator van dienst was. Dat vond ik een lastige klus. Best eng ook: enerzijds wilde ik niks voorbarigs in de uitzending, anderzijds waren de schamele berichten ter plekke wel degelijk angstaanjagend en verontrustend. Schipperend tussen 'het valt vast mee' en 'het zal toch niet ook hier?' is zo goed mogelijk aan informatie en duiding gedaan.

Wat concludeer ik?

1. De publieke omroep heeft wél aan zijn informatieverplichting voldaan, al was het verre van ideaal.

2. Mensen met gezag moeten even leren reflecteren voordat ze van alles toeteren wat niet klopt.

3. We moeten in dit steeds angstiger landje ons niet de kop gek laten maken. Dat begint met iets meer respect voor elkaar - dus geen badinerende stukjes in kranten of makkelijke conclusies achteraf.

4. Slow-radio is vaak prettiger en beter dan fast-televisie. Mijn advies: Luister er wat meer naar en kijk wat minder naar steeds dezelfde hoofden met steeds dezelfde meningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden