Column

NPO is er voor iedereen, maar niet voor rouwende moeders

Mooi: RTL gaat de interne regels voor hulp-tv aanpassen. Nu de publieke omroep nog.

Jean-Pierre Geelen
RTL-baas Erland Galjaard (foto) ging door het stof om misstanden rond het fenomeen hulp-tv. Bij de NPO blijven excuses voorlopig uit. Beeld anp
RTL-baas Erland Galjaard (foto) ging door het stof om misstanden rond het fenomeen hulp-tv. Bij de NPO blijven excuses voorlopig uit.Beeld anp

je verwacht het niet: de misstanden die NRC Handelsblad had onthuld rond het fenomeen hulp-tv blijken wáár! RTL, grootgrutter in huil-tv, hield eerst de boot af, maar nu hadden ze de zaken zelf onderzocht, en zie: 'We hebben vastgesteld dat er fouten zijn gemaakt. Hiervoor nemen wij vanzelfsprekend onze verantwoordelijkheid', liet RTL-baas Erland Galjaard rondpompen.

Vooral dat 'vanzelfsprekend' ontroert. Eerder was kritiek nog 'de denkfout van de gemiddelde, vrij beperkte journalist'. Op zijn knieën gedwongen door de feiten (ze bestaan nog) belooft Galjaard nu interne regels aan te scherpen. Geen woord over de idiote zwijgplicht van de arme deelnemers, maar laten we de twijfel z'n voordeel eens gunnen.

Nog zoiets. 'De publieke omroep is voor iedereen', maar niet voor de moeder die haar dochter verloor door een tragisch ongeval.

Ik kende het programma niet, maar nu zag ik Doden liegen niet van WNL. Daarin reconstrueert forensisch patholoog Frank van de Goot doodsoorzaken uit actuele zaken.

Van de Goot heeft er zichtbaar lol an. Hij verschijnt in gothic-stijl: lange leren jas, zwart haar met een blonde strook erin geverfd, op zijn zwarte T-shirt staat 'Guilty'. Hij heeft de pedante dictie van oom agent die bromt: 'Hoho, mevrouwtje...'

Woensdag ging hij een elektrocutie reconstrueren. In Noord-Brabant was een 20-jarige vrouw om het leven gekomen tijdens het douchen. Kortsluiting. De zaak, al een paar jaar oud, kwam afgelopen zomer in de media door de zaak die de moeder had aangespannen. In het antikraakpand van haar dochter waren vaker problemen met de stroom. Na haar dochters dood ontkende de huiseigenaar elke schuld. Tot de rechtszaak, toen ineens begrip werd geacteerd. Het is maar een van de geslagen wonden.

Toevallig ken ik de moeder. Haar verdriet kan ik (godlof) niet ten diepste navoelen, maar ik ken haar pijn. Het beste wat je mag hopen is dat er ooit iets zal slijten, al is het maar het dunste laagje.

Ze was gebeld door Doden liegen niet. Ze wilde niet dat haar dochter zou worden genoemd, uit respect. De producent raakte 'overtuigd van uw morele bezwaren', schreef hij. Woensdag was te zien hoe: mét naam en al. In een krankzinnig item was Van de Goot in de weer met een badkuip en stroomdraden. Een stuwend muziekje moest de spanning verhogen. De vonk werd in slow motion herhaald: flits! 'Weg ben je', siste de patholoog zelfvoldaan.

Zo moest een moeder toezien hoe op publieke tv een viezerik zijn tengels niet van haar dochter kon afhouden. Ze mailde: 'Trauma weer opengereten, door zo'n kutprogramma. Weer mensen die verdienen aan de dood van mijn kind.'

Van de Goot had prima zonder dit kind gekund. Nu acteerde hij fatsoen, maar negeerde bewust moeders wens. Een patholoog die amusement maakt uit andermans dood en niet schuwt om wonden open te rijten, gaat dus echt over lijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden