NPO haalt eigen vrouwenquotum niet

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft de afgelopen vijf jaar niet kunnen voldoen aan de gemaakte afspraken met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het aantal vrouwen op tv. In 2010 was 37,6 procent van de personen in Nederlandse tv-programma's van de publieke omroep vrouw. De afspraak was dat dat aantal in vijf jaar zou toenemen. Dit jaar ligt het aantal dames op de buis echter op 35,4 procent.

Redactie
Een uitzending van Pauw. Beeld ANP
Een uitzending van Pauw.Beeld ANP

Het Commissariaat voor de Media, dat toezicht houdt op het naleven van de afspraken, stelt dat de NPO de komende jaren meer aandacht moet besteden aan het aantal vrouwen op tv. Op de radio werden de prestatieafspraken wel gehaald. In de ether steeg het aantal dames in vijf jaar tijd van 22,3 procent naar 28,1.

Voorzitter Madeleine de Cock Buning: 'Veel van de in 2010 gemaakte afspraken zijn gerealiseerd, maar dat geldt niet voor het percentage vrouwen in tv-programma's van de publieke omroep. In plaats van meer vrouwen op tv, werden dat er juist minder. De verhouding man/vrouw op de publieke omroep is nu ongeveer twee staat tot één. De conclusie is dus dat het beeld op tv nog te veel gedomineerd wordt door mannen. Al met al is dit een ontwikkeling waar de NPO de komende jaren meer aandacht aan moet besteden.'

In een, nog niet openbaar gemaakte, brief aan staatssecretaris Sander Dekker heeft het Commissariaat het nieuws laten weten. Hij heeft nog niet gereageerd.

NRC becijferde in een eigen onderzoek dat vooral in de dagelijkse talkshows vrouwen zwaar in de minderheid zijn. Daar was vorig seizoen gemiddeld driekwart van de gasten man. Het dagblad meldt donderdag dat DWDD de meeste mannen aan tafel had: 82 procent. Bij Jinek was 73 procent van de gasten van het mannelijk geslacht en bij Pauw 72 procent.

Lees ook

Het aantal vrouwen in Nederlandse tv-programma's van de publieke omroep is gedaald. De Volkskrant vroeg mannelijke gasten die vaak aanschuiven: waar is uw vrouwelijke evenknie?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden