Column

NPO een stuk kleurlozer dan verlinkst RTL

Opvallende terreinverschuiving: RTL Nieuws kan zich meer permitteren dan de publieke omroep.

Jean-Pierre Geelen
'Deze week zette de RTL een dappere stap: een warm welkom aan Schoorsteenpiet, alias Roetveegpiet.' Beeld anp
'Deze week zette de RTL een dappere stap: een warm welkom aan Schoorsteenpiet, alias Roetveegpiet.'Beeld anp

Je gaat het pas zien als je het doorhebt: de commerciële omroep RTL is aan het verlinksen. Pardon? Jawel. Als je het maar zien wilt.

Even uitleggen. De publieke omroep was ooit 'driemaal de Volkskrant', in de ogen van voormalig NPO-baas Henk Hagoort. Dat was al onzin, maar nu helemaal. Hoe graag opponenten ook blijven framen, op delen is de Publieke Omroep een stuk kleurlozer (letterlijk en figuurlijk); op het Mediapark wandelden ook 'rechtse' omroepen het zendschema binnen - met dank aan Ome Roon (PvdA).

Leve de vette parafrase: RTL is eenmaal De Waarheid. Uitgesprokener dan ooit. Niets tegen de waarheid, trouwens.

Nadat Geert Wilders zijn affreuze 'Minder, minder, minder' liet schallen, nam RTL Nieuws afstand in een open brief: 'Je weet: RTL Nieuws heeft geen mening'. Tuurlijk. Maar: zijn uitspraak was 'misselijkmakend'. En: 'Geert, ga je schamen'.

Deze week zette de omroep een dappere stap: een warm welkom aan Schoorsteenpiet, alias Roetveegpiet. De publieke omroep was het initiatief kwijt en bleef vorig jaar hangen in behoud.

Deze dagen pluist RTL Nieuws de financiën van het Koningshuis voor ons uit, inclusief vage vergoedingen, opgeteld op handgeschreven briefjes uit het archief. Mooi werk. Bij de NPO stroomt Blauw bloed.

Woensdagavond spraken gasten in RTL Late Night over de documentaire van Leonardo DiCaprio over klimaatverandering - u weet wel: dat zorgwekkende verschijnsel dat ter rechterzijde zo gretig wordt weggewoven als linkse propaganda.

Het waren ooit typisch 'linkse' thema's, waar de NPO nu om verslonden zou worden. RTL kan ze zich beter permitteren. Ideologie of de markt, die de commerciëlen nu eenmaal beter aanvoelen? Dat zou gouden bergen betekenen voor linkse thema's.

Natuurlijk: links en rechts bestaan niet meer. Maar in de aard van commerciële omroep zit een rechts dna verweven. In de programma's staat de vrije markt vrolijk en prominent op elke praattafel naar de camera gericht. 'Het weer is mede mogelijk gemaakt door Kaas uit het vuistje'.

De commerciële omroep baart opvallend weinig Groenlinksers. Frits Wester kwam van het CDA. De voormalige chef van de parlementsredactie, Kees Berghuis, zat de laatste maanden van zijn RTL-functie al vuistdiep in de VVD, aldus NRC Handelsblad. Dat was toen. Tijden zijn veranderd.

'Onzin, we doen gewoon hun werk, waardenvrij.' Zo hoort het. Maar ook nieuwsgierigheid valt te sturen. Erg? Nee. Elk nieuws is mij welkom, van welke zijde ook. Maar opvallend is de verschuiving wel.

Onze Haagse wandelganger Ariejan Korteweg beschreef donderdag zijn ongemak over het lijsttrekkersdebat, vlak vóór de verkiezingen, in EenVandaag met Rutte en Wilders. RTL's Pieter Klein reageerde afgemeten: 'Dat moeten ze lekker zelf weten. Wij hebben hier niet voor gekozen.'

Dan weet je het wel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden