Noviteit op het Binnenhof: officieel debat over de uitslag

Pas vandaag aan het begin van de middag wordt duidelijk hoe de informatie - de eerste fase van de vorming van een nieuw kabinet - zich dit jaar zal voltrekken....

Dit zou volgende week donderdag plaats moeten vinden, meteen na de installatie van de nieuwe Kamer. Pas na dit debat zouden de fractievoorzitters naar de koningin kunnen om haar te adviseren .

Of dit scenario wordt gevolgd, ligt aan de Kamer zelf. Het is nog niet wettelijk vastgelegd, maar een groot (vooral het linkse) deel van de Kamer dringt er al jaren op aan, om voor de kiezers inzichtelijker te maken wat er met de uitslag gebeurt .

Alle fractievoorzitters ontvingen daarom woensdag een brief van Kamervoorzitter Weisglas waarin hij hun vraagt of zij de nieuwe procedure dit keer willen invoeren. Zij moeten hierop vanmorgen antwoord geven. Weisglas beslist vanmiddag.

Wat hoe dan ook blijft is de belangrijke rol voor de koningin bij de informatie. Na advies te hebben ingewonnen van alle fractievoorzitters, de voorzitters Braks en Weisglas van de Eerste en Tweede Kamer en vice-voorzitter Tjeenk Willink van de Raad van State, benoemt zij een informateur. Die moet onderzoeken welke coalitie gezien de uitslag logisch en het meest gewenst is. De informateur leidt daarna ook de onderhandelingen van potentiële coalitiepartijen.

Zodra die het eens zijn geworden over een regeerakkoord, benoemt de koningin een formateur. Meestal is dat de beoogde premier, die de bewindslieden voor zijn kabinet zoekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden