Novacek speelt hoofdrol in zwanezang Het Melkhuisje

Erelid van de Hilversumse Lawn Tennis Club, dat word je niet zomaar. Het bezwete gezicht van Karel Novacek straalde van geluk....

COEN VEMER

Van onze verslaggever

Coen Vemer

HILVERSUM

7-6 (7) zege op Richard Fromberg het toernooi op Het Melkhuisje gewonnen, hetgeen hem een cheque van een kleine veertigduizend dollar opleverde. En dan nu deze titel. Zijn dag kon niet meer stuk.

De naam van Novacek was de laatste op de lijst van winnaars op de gravelbanen aan de Bussummergrintweg. De open Nederlandse tenniskampioenschappen verhuizen na de 37ste editie naar Amsterdam. Dat is vast en zeker, ook al zijn er problemen gerezen rond de bouw van de nieuwe accommodatie. Door een uitspraak van de Raad van State zijn de werkzaamheden in de hoofdstad (op de Vietnamweide in het Amsterdamse Bos) voorlopig voor drie maanden stilgelegd.

Tot ergernis van Piet van Eijsden, die in Amsterdam eindelijk de uitbreiding van zijn evenement hoopt te kunnen realiseren. 'Het gaat hier niet om een inhoudelijke discussie, maar om een vormzaak', zei de toernooi-directeur over het besluit van de Raad van State. 'Waarmee weer eens duidelijk wordt dat er enorm veel tijd, energie en ook geld van ondernemende en enthousiaste mensen gaat zitten in zaken die wij in Nederland zo graag met zijn allen voor elkaar willen krijgen.'

Het Melkhuisje, eens de plaats waar de boeren van 's Graveland hun melk afleverden, is te klein geworden om te kunnen voldoen aan de hoge eisen van een hedendaags toptennis-evenement. Er is een chronisch gebrek aan ruimte voor tribuneplaatsen, VIP-boxen, hospitality-units, trainingsbanen en wat al niet meer. De spelersorganisatie ATP heeft Van Eijsden beleefd doch dringend gemaand te verkassen, anders zou hij zijn licentie wel eens kunnen verspelen.

De oud-tennisser, die in 1958 tijdens de tweede editie van het toernooi zelf in de finale stond, verklaarde hoe dan ook volgend jaar naar Amsterdam te zullen uitwijken. Indien de nieuwe behuizing niet op tijd kan worden opgeleverd, is hij van plan voor een keer te verhuizen naar het complex van tennisclub Amstelpark aan de Karel Lotsylaan. 'Dat heeft een oppervlakte van 32 duizend vierkante meter. Ik kan daar een stadion en een VIP-dorp plaatsen, en een gedeelte van mijn plannen realiseren.'

Op het centrecourt in Hilversum, dat met ruim drieduizend bezoekers tot aan de nok toe was gevuld, zwaaide een jazz-orkest Het Melkhuisje alvast uit. De klanken van Auf Wiedersehen en Geef mij maar Amsterdam galmden tussen de dennebomen en brachten bij menigeen gevoelens van nostalgie teweeg.

Niet bij Van Eijsden, die zijn buik meer dan vol heeft van alle problemen waarmee zijn toernooi het afgelopen decennium te kampen heeft gehad. De klachten van omwonenden, de geringe medewerking van de gemeente Hilversum, de oppositie van de ATP en niet in de laatste plaats de steeds moeilijker rond te krijgen exploitatie, hebben hem een andere, realistischer kijk op de gang van zaken gegeven.

De laatste editie op Het Melkhuisje ging de geschiedenis in als de heetste ooit. Dat kon van de eindstrijd tussen Novacek en Fromberg niet worden gezegd. Het was een weinig verheffende partij tussen twee modale tennissers die het avontuur schuwden. Beide notoire achterlijners, in het bezit van een sterke forehand, bestookten elkaar met zware topspinballen.

Novacek toonde zich de meest degelijke van het tweetal. Hij serveerde het best - hij produceerde vijftien aces - en hield zijn Tasmanische tegenstander steeds onder druk. 'Ik was de enige deze week die tegen hem de juiste tactiek speelde', vond de winnaar, die het toernooi ook al in 1989 en 1992 op zijn naam schreef. Hij versloeg achtereenvolgens Nijssen, Filippini, Schaller en zaterdag in de halve eindstrijd de Chileense belofte Rios.

De Tsjech gunde Fromberg, die zaterdag de als eerste geplaatste Spanjaard Berasategui frustreerde, niet één kans op een doorbraak. Zelf veroverde hij de service van zijn opponent, een 1.96 meter lange krullebol met een Nederlandse vader, twee keer: op 5-5 in de eerste en op 1-1 in de tweede set. In de derde set viel de beslissing in de tiebreak. Twee dubbele fouten op rij braken Fromberg op. Na twee uur en twaalf minuten was het gebeurd met hem.

Novacek kon een overwinning goed gebruiken. De toernooizege in Hilversum was zijn eerste sinds maart vorig jaar in Zaragoza. Dit seizoen had hij nog vrijwel niks gepresteerd, waardoor hij van de zeventiende naar de 76ste plaats op de wereldranglijst was gezakt. Een rugblessure en gebrek aan motivatie en zelfvertrouwen waren de voornaamste redenen geweest voor zijn terugval, oordeelde hij zelf.

Naar het voorbeeld van zijn voormalige landgenoot Ivan Lendl is Novacek altijd een fitnessfreak geweest. Dat moest ook wel, want zijn op kracht gebaseerde spel vreet energie. Bovendien speelde hij jarenlang zo ongeveer de meeste toernooien van allemaal.

'Het valt niet mee om na een blessure de draad weer op te pakken. Zeker als je niet meer een van de jongsten bent', sprak de 29-jarige die net als veel collega's Monte Carlo als verblijfplaats heeft gekozen. Milan Hostinsky, een Tsjechische trainer die in het verleden bij de Hamburgse club Klipper Michiel Schapers van adviezen voorzag, bracht de tobbende Tsjech terug op het goede spoor.

HILVERSUM: Melkhuisje, int. toernooi, mannen: halve finales: Novacek (Tsj) - Rios (Chil) 3-6, 6-3, 6-4, Fromberg (Aus) - Berasategui (Sp) 7-6, 3-6, 6-0; finale: Novacek - Fromberg 7-5, 6-4, 7-6. Dubbelspel, halve finales: Orsanic/Siemerink (Arg/Ned) - Nargiso/Riglewski (It/Dui) 6-3, 3-6, 7-6, Adams/Olchovski (VS/Rus) - Oosting/Javier Sanchez (Ned/Sp) 3-6, 6-3, 6-3; finale: Siemerink/Orsanic - Adams/Olchovski 6-4, 6-2.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden