NOVA zat er eerder nog het meest naast

Op de laatste dag voor de verkiezingen voorspelden alle peilers dat de PvdA de grootste werd. Bos zou zijn zegetocht bekronen met 43 (NOVA, NIPO) of zelfs 45 zetels (De Hond)....

Op de verkiezingsdag zelf toonde de Politieke Aandelenmarkt van de Volkskrant een verbijsterend beeld. Dwars tegen de 'officiële' peilingen in besloten de beleggers, die gestimuleerd door hun eigen portemonnee de uitslag voorspellen, dat het CDA twee zetels groter dan de PvdA bleef. 's Avonds bleek dat de markt gelijk had. Toch past de PAM bescheidenheid. Maurice de Hond komt de eer toe dat hij als eerste het succes van Wouter Bos zag aankomen. Waar De Hond zijn eigen succes relativeert, schiet Harm Hartman (de Volkskrant, 24 januari) namens Interview-NSS door in triomfantalisme: alleen zijn methode deugt. Op de dag voor de verkiezingen zat niemand dichter bij de uitslag dan Inter/View-NSS. Die peiling zat er 6 zetels naast, de PAM 11 en NIPO en De Hond elk 14.

NIPO en De Hond gebruiken eigen databases en een min of meer vaste onderzoeksgroep. De Hond doet dat via internet. Deugt niet, zegt Hartman, die groepen zijn niet representatief. Maar politieke voorkeur speelt bij de PAM geen rol. Beleggers wordt niet gevraagd wat ze stemmen, ze zijn geen steekproef. Op de PAM voorspellen beleggers de uitslag van de verkiezingen.

Waar Interview-NSS er op de verkiezingsdag het dichtst bij zat, bleef dat bureau in de peilingen sinds het begin van de campagne het verst van de uiteindelijke verkiezingsuitslag verwijderd. Bij de drie peilingen sinds begin januari zat Interview-NSS respectievelijk 40, 24 en 16 zetels naast de uitslag. Het NIPO (30, 25, 16) deed het al beter, net als De Hond (30, 22, 17). De PAM zat er veel minder naast: 28, 18 en 10 zetels.

Als NOVA op 3 januari beweert dat het CDA 52 zetels haalt, mogen we dat vooral niet interpreteren als een voorspelling van de verkiezingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden