Nouveau nuchter: niet drinken is helemaal hip

Nuchter blijven, héérlijk. Geen katers en je voelt je zó positief en licht. Toch?

'De volgende morgen kun je je weer helemaal fris openstellen voor het nieuwe zielenavontuur dat de dag brengt.'Beeld Claudie de Cleen / de Volkskrant

Echt heel goed. Wat leuk dat jullie het vragen. Attent. Stel ik op prijs. Ober, mag ik één spa rood? Nee, ik drink niet. Nouveau nuchter. Dat is het nieuwe designdronken. Heb ik uit New York. Kom ik net vandaan.

Ah lekker, ober. Dank u vriendelijk. Hipster sober heb je daar. Je kunt naar Juice Crawls, echt super. Vijftien smaken sap waarvan je een kick krijgt. En allemaal watertjes. Organisch, biologisch, oer, rechtsstreeks uit de bron. En dan bijvoorbeeld met Australische bloemextracten. Heel subtiel. Niet echt goedkoop, maar een kwaliteit joh.

En nou ja, de helderheid, hè. Die is gewoon heerlijk. Geen katers, natuurlijk. De volgende morgen kun je je weer helemaal fris openstellen voor het nieuwe zielenavontuur dat de dag brengt.

Er zijn ook Daybreakers: dansfeesten in de ochtend, waar je naartoe kunt gaan voordat je naar werk gaat. Het is allemaal vreselijk hot en ze hebben het tegenwoordig overal: Londen, Parijs, Shanghai.

Ik hoop dat het snel ook hier komt. Je bent daarna de hele dag zó positief en licht. En 's avonds heb je dan Shine. Dat is ook een heel mooi event, helemaal sans alcohol en avec zulke fijne mensen. Enlightertainment noemen ze het.

Je kunt er samen mediteren en aan yoga doen. Als je nieuwsgierig bent, zoals ik, is dat echt geweldig. Je hebt overigens ook speciale, drankvrije diners tegenwoordig. Dat lijkt me met de feestdagen

i-de-aal!

Zeg, ober, mag ik nog een spa? Nee, doe maar blauw nu. En wat ik ook merk, het contact wat je legt op die drankloze happenings is veel puurder, authentieker. De conversaties gaan dieper. Je smeedt echt banden op een ander level. Heel spiritueel zonder spiritualiën, zullen we maar zeggen.

Als je dronken bent, ben je toch niet helemaal jezelf. Je benevelt je ziel eigenlijk, zuipt al je chakra's klem. Er stróómt niets. Ik word vaak echt gek van mijn beschonken zelf. Dat gelul, dat gedweep. Meestal word ik eerst heel... dank u ober, heerlijk. Heel druk, bijna manisch.

Tetteren, opscheppen, enthousiast doen. En op een gegeven moment ga ik brallen. Liedjes zingen uit reclames, gedichten reciteren, heel overdreven allemaal. En de boel maar overschreeuwen en maar stoer doen. Geweldig vind ik mezelf dan. Dat zuivere zielcontact valt helemaal weg.

Nou ja, daarna word ik vaak baldadig, soms zelfs agressief en dan komt onvermijdelijk het emogedeelte. Supersenti, word ik dan. Janken enzo. Van die whiskyweemoed, weet je wel, gin-tonictranen met tuiten.

En helemaal op het laatst ga ik van iedereen houden. Maakt niet uit wie, alle mannen probeer ik te versieren en als ik nog lammer ben, ook alle vrouwen. Iedereen complimenten maken over hun ogen. Echt een enorme cocktailslurpende clit- en cockteaser word ik dan. Tot het plagen over is en iedereen snapt wel waar dát eindigt.

Nee, dit is veel beter. Alle millennials doen het nu. Je hebt veel meer controle zo over je eigen imago. In deze tijden met internet en Facebook zit je toch ook niet te wachten op die slettenbacofoto's van jezelf, waarop je make-up is uitgelopen en je hele kop op half zeven hangt. Gatver.

Zeg ober! Ik krijg wel een beetje een waterbuik van al die spa. Wat heeft u hier voor sapjes? Wat, geen? O. Niet een Very Berry? Purple Rain? Dr. Feelgood? Een Fireball misschien? Dat is makkelijk. Het is sinaasappelsap met oregano, gember en cayennepeper. Superlicious hoor, krijg je echt een kick van...

Niet? Alleen sinaasappelsap dan? Nee? Heeft u dan iets om mijn water een beetje op te leuken? Australische bloemext... Ook niet? Misschien heeft u wel cayenne... u heeft ook geen cayennepeper...

Weet u wat, ober? Doet u mij maar een biertje. Ja, fijn. Heineken, ja. Eentje kan geen kwaad. Dank u wel, hoor. Proost ober.

Pff, ze lopen zo achter in Nederland. Hoe kan ik mijn sober-chic volhouden op deze manier, mijn droog couture? We zijn toch een soort United States light ben ik bang.

Mmm, lekker zo'n pilsje weer eens. Is echt een enorme tijd geleden. Ober! Doet u er nog maar eentje. Had hem zo op. Haha, van al die yoga word je toch namasteeds dorstiger. Hahaha! Ik zei NAMAsteeds! Dank u ober. Dat was een grap, ze zeggen bij yoga toch namasté? Het licht in mij groet het licht in jou. Heel mooi vind ik dat, hoor. Heeerlijk, heerlijk.

Zeg ober! Ober! Doet u er vast nog maar eentje, een vaasje ja. TOP. Dank, dank. Waar was ik? Ja, de helderheid, die helderheid. Dat vind ik zo fantastisch. Net als bij de spa, die glazen bellen die in je kop kapot knappen. Schit-te-rend. Mijn hele leven is er enorm door veranderd. Ik ben echt een beter mens geworden.

Godverdomme, nou. Hee, mijn glas is leeg. Waarom? Waar blijft die ober eigenlijk? OBER! Mag ik nog een bier? Of nee, wacht, doe maar een... ik lust wel een wodka eigenlijk. Ja dat is ook zuiver, puur. Een stoli, ja. Daar houd ik van.

Wat ik zei. Dat kristalle, glasheldere. De echtheid van de contacten, hè. Veel diepere conversaties. Dank u ober. O zei ik een enkele? Ik wil eigenlijk wel een dubbele met ijs. Kan dat? Ja hahaha, ik pak nu toch uit!

Geweldig dit. Wat is het hier gezellig. Dank u ober. Neemt u er anders zelf ook een, we hebben wat te vieren tenslotte. Ha. Gewoon mijn hele, hele leven is veranderd door die nuchterheid. En dat meen ik hè, dat meen ik. Ik ga hier niet lopen liegen. De sapjes, de watertjes.

Waar was ik? Even een slok. De mensen! Ja. De mensen, de mensen zijn ook zo. Laat me je vertellen. Ober doe er nog maar eentje, maar laat me je vertellen dat die contracten.. contacten totaal anders zijn zonder drank. Alles is anders. HET HELE LEVEN. Alles verandert!

O ALLES, Verander! Dat is een gedicht van mij. Eeh, even kijken. O en de kringen in het water, zullen rimpels worden later. O en zijn woorden die van een ieder. Best een mooi gedicht. Ik ben ook wel een geniaal dichter.

Wat zegt u Ober? Niet op de tafel? O sorry, ja. Zou ik misschien nog iets kunnen bestellen? Moet u horen, dit was mijn gedicht vroeger. Ober? Hij loopt gewoon weg. Jezus. Godsamme, wat onbeleefd.

Dat zou in Amerika echt niet kunnen. Ik ga weg hier. Wat een kuttent zeg! Ik wilde hier eten na de yoga, maar namasteek dat maar in je reet. HAHA. HOORT U DAT OBER... o, daar bent u weer. Van de zaak? Wat lief!

O jee. Daar schiet ik zomaar van vol. Sorry, ik moet een beetje huilen. Geeft niet, geeft toch niet, hè? Gaat u anders even zitten ober. Wilt u wat drinken? Kunt u voor mij nog iets ins... inschenken?

Neemt u toch iets van me ober, ik vier dat ik nouvoe... nouveau sober ben. Al eeh... Hoe lang al? Nou ja, eeeh. Proost. We hebben het hartstikke fijn, hier. U en ik. Ik vind u heel lief ober. Heel knap. Weet u dat u heel mooie ogen heeft?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden