Nouredine was de laatste tijd ‘erg brutaal bezig’

Zijn broeders en zusters in het radicaal-islamitische netwerk rond de Hofstadgroep vonden het opmerkelijk dat Nouredine el F. nog vrij rondliep....

Hij was de laatste maanden ‘erg brutaal bezig’, Nouredine elF. Dat vonden ten minste enkele broeders en zusters in het radicaal-islamitisch netwerk rond de Hofstadgroep. Hij kwam na de moord op Theo van Gogh geregeld in Nederland, werkte soms op de zwarte markt in Beverwijk, manifesteerde zich op internet en ging gewoon door met rekruteren voor de jihad.

Ze vonden het opvallend dat Nouredine nog vrij rondliep, terwijl twaalf van zijn radicale vrienden sinds begin november2004 vastzitten. Drie scenario’s deden de ronde in de vriendengroep: 1) Nouredine is informant van de AIVD, 2) de geheime dienst laat hem voorlopig vrij rondlopen om via hem bij de geestelijk leider (de Syriër Abu Khaled) van de Hofstadgroep te komen, of 3) hij heeft de bescherming van Allah.

Een dag voor de moord op Van Gogh, zeggen bronnen in het Hofstadnetwerk, vluchtte Nouredine met een vals paspoort via België naar Marokko. Hij had geen enkele vrees dat hij onderweg zou worden opgepakt. Tegen een zuster had hij gezegd dat het Abu Musab al-Zarqawi, de Al Qa’ida-leider in Irak, ook was gelukt zijn familie in Jordanië te bezoeken. Waarom zou het hem dan niet lukken naar Marokko te komen. Vanuit zijn geboorteland belde hij geregeld met broeders en zusters. De gesprekken duurden nooit lang. El F. was zich ervan bewust dat hij kon worden afgeluisterd. Nouredine had veel 3ilm (kennis) van de islam. Hij wist er bijna net zo veel van als zijn vriend Mohammed B., de vermoedelijke moordenaar van cineast Theo van Gogh. Hij nam ook deel aan de huiskamerbijeenkomsten in de woning van MohammedB. in de Marianne Philipsstraat, die onder leiding stonden van Abu Khaled. MohammedB. verdiepte zich vooral in de positie van moslims en van de islam in het verderfelijke Nederland. El F. hield zich meer met Irak bezig. De twee waren dikke vrienden, zeggen de bronnen. Nouredine is ‘islamitisch getrouwd’ met een meisje van 16. Zijn wali (degene die het huwelijk sluit, dat overigens geen rechtsgeldigheid heeft) was Mohammed B. Die was erg te spreken over de religieuze toewijding van het meisje.

Bij doorzoeking van de woning van Mohammed B. in oktober 2003 werd een martelaarstestament gevonden, dat was ondertekend door El F. Volgens de AIVD had El F. bij een van die bijeenkomsten geopperd dat een bomaanslag moest worden gepleegd, waarbij veel slachtoffers zouden vallen. De gewelddadige jihad was volgens hem gerechtvaardigd.

El F., die in 1982 is geboren in het Marokkaanse Mider, maakte ook deel uit van een groepje van drie mannen dat in juni 2004 in Portugal, na een tip van de AIVD, werd aangehouden. Volgens de geheime dienst zouden ze plannen hebben gehad tijdens het Europees voetbalkampioenschap een aanslag te plegen. De bronnen in het Hofstadnetwerk zeggen niets te weten van een voorgenomen aanslag. Nouredine reed met twee vrienden in een blauwe Volkswagen Golf naar Portugal om daar een verblijfsvergunning aan te vragen, beweren ze.

Nouredine, die illegaal in Nederland was, had die reis vrijwel in zijn eentje geregeld. Hij had de auto op naam gezet van een van zijn reisgenoten, Mohammed el M. (die sinds 10 november vastzit) en hij was ook degene die contacten had in Portugal.

De Portugezen zetten het drietal wegens gebrek aan bewijs uit naar Nederland. Bij aankomst in Nederland had de AIVD een gesprek met hem. Tijdens dat verhoor ontkende El F. martelaar te willen worden. De martelaarsbrief die van hem was gevonden, was volgens El F. door Mohammed B. geschreven. El F. zei ook absoluut niet radicaal te zijn. Zijn vriend Mohammed B. was dat wel, zei hij. Die wilde jihad, die wilde naar Tsjetsjenië, die was pas echt gevaarlijk.

Volgens de bronnen in het Hofstadnetwerk was Nouredine, alias Fuad, de laatste maanden nogal mobiel. Hij is na zijn vlucht uit Nederland niet lang in Marokko gebleven. Hij reisde al snel weer naar Europa, waar hij door Frankrijk, Nederland en België trok. In Brussel zou hij zijn bezocht door Samir A., kort nadat deze op 6 april was vrijgesproken van het voorbereiden van aanslagen. Nouredine kende Samir A. van een belhuis in Schiedam. Vanuit België nam hij ook geregeld contact op met broeders uit Zierikzee, die volgens Justitie hebben geholpen de geestelijk leider van de Hofstadgroep met een vals paspoort het land uit te smokkelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.