'Nouredine gewapend op en neer naar Brussel'

Hofstadverdachte Nouredine el F. heeft afgelopen zomer tal van wapens in zijn bezit gehad en reisde daarmee op en neer tussen Den Haag en Brussel....

Van onze verslaggeefsters

De getuigen, B. en zijn vrouw Hanan S. (24), zijn zelf ook verdachte in een terreurzaak. Op 14 oktober werden zij samen met Samir A. gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van aanslagen op politici en gebouwen. El F. is ook verdachte in deze nieuwe zaak.

De getuigen zeiden bang te zijn voor El F. Studente S. zei dat hij haar met een wapen had bedreigd in Brussel. In het geval van Lahbib B. oordeelde de rechtbank dat El F. de zittingszaal moest verlaten, zodat hij in alle vrijheid kon verklaren. B. getuigde dat Samir A. in zijn woning met handschoenen aan een wapen vasthield en aan Nouredine el F. uitlegde hoe hij dat met wasbenzine of nagellakremover kon schoonmaken.

In een internetcafé had hij een stencil gekregen van Samir A. die hij ongemerkt aan Nouredine el F. moest geven. Van A. mocht hij de print niet bekijken, maar later toonde El F. hem de print wel. Het betrof een lijst met namen van politici: Verdonk, Hirsi Ali, Bos, Balkenende, Zalm, Wilders en 'Laetitia' (vermoedelijk Griffith). Sommige waren omcirkeld of doorgestreept.

El F. werd op 22 juni opgepakt met een schietklaar machinepistool dat was ingesteld op '800 schoten per minuut'. Volgens B. beschikte El F. daarnaast over een 'baby uzi' en een revolver. Die wapens zijn nooit gevonden. De verklaringen van de getuigen zijn door El F. betwist. Woensdag wordt Samir A. als getuige gehoord.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden