Notenboter-chocokoeken

Weekendrecept

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Notenboter-chocokoeken

Foto Yvette van Boven

2017 was het jaar van de notenboters. Ik weet niet of u er ook last van had, maar ik werd ermee doodgegooid. Met alle respect overigens: er zaten lekkere potten bij hoor, maar een mens kan er ook te veel van krijgen. Als u kinderen heeft, is dat probleem zo opgelost: aan jonge mensen kunt u wel een paar potten kwijt, maar ja, die heb ik niet. Zelf ben ik niet zo'n boterhammen-met-pindakaas-mens en satésaus maak je ook maar eens in de zoveel tijd, dus ik bleef met een goede plank vol zitten.

Ermee bakken dan maar. De eerste twee probeersels om koekjes te bakken zonder bloem of zuivel konden direct de prullenbak in. Dat was jammer, maar ik was op deze manier wel sneller door die plank heen. Deze versie haalde uw Magazine. Gewoon met meel, boter en een ei erdoor. En chocola, want dan wordt het pas écht lekker.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng alle ingrediënten, behalve de stukjes chocola, tot een egale massa. Dat gaat het makkelijkst met een elektrische mixer, maar mix niet te lang, want dan worden de koeken niet meer bros maar plat en taai. Spatel de stukjes chocolade erdoor met een metalen lepel. Beleg een of twee bakplaten met bakpapier en maak met behulp van een kleine ijsbolschep of twee lepels hoopjes deeg van iets groter dan een walnoot. Verdeel ze iets uit elkaar; ze zullen nog wat gaan rijzen. Bak ze in zo'n 12-13 minuten net gaar. Laat ze op een rooster helemaal afkoelen.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Ingrediënten
100 gram boter, gesmolten
250 gram zelfrijzend bakmeel
snuf zout
100 gram lichte basterdsuiker
125 gram chocoladehazelnootpasta (of 115 gram van een ander soort notenboter en 1 eetl. cacao)
1 ei
70 gram pure chocolade, fijngehakt

Foto Yvette van Boven
Meer over