Notaris

Onder de kop 'De notaris is nu ook wakker' spuit Pieter Klok (de Volkskrant, 7 mei) zijn ergernis over de hypocrisie van de Nederlandse notarissen....

Schiedam H.C.M.M. Janssen (notaris)

Eerst zouden zij uit puur eigenbelang het aangaan van hoge hypothecaire leningen hebben toegejuicht en hun cliënten hebben uitgemolken. Nu deze in grote financiële problemen dreigen te komen, doen ze een larmoyant beroep op het kabinet om de nood te lenigen. Niettemin vindt Klok dit appèl verrassend, want hebben de notarissen er wel baat bij vraagt hij zich af.

Klok lijkt niet het geringste benul te hebben van wat zich in het notariaat afspeelt. Kijk bijvoorbeeld naar het op 1 januari 2003 ingevoerde nieuwe erfrecht. Dit erfrecht, dat voor het overgrote deel van onze bevolking een gang naar de notaris overbodig maakt om de gewenste vererving te realiseren, is na tientallen jaren strijd door het notariaat op de regering en het parlement bevochten. Ook heeft het notariaat zich jarenlang, zij het vergeefs, beijverd om zonder tariefsverhoging de 'voorlopige' koopovereenkomst van onroerend goed in het belang van het publiek notarieel te maken. Met die hypocrisie en dat eigenbelang valt het dus wel mee.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden