Notaris duurder na vrijgeven van tarieven

De toegenomen concurrentie tussen notarissen heeft nog niet tot lagere tarieven geleid. Sterker nog: sinds de vaste tarieven in oktober vorig jaar werden losgelaten zijn veel prijzen zelfs gestegen....

Van onze verslaggever

De nieuwe wettelijke regeling heeft volgens de bond een averechts effect. 'Hoewel de verwachting was dat de tarieven voor familierechtelijke zaken zouden stijgen en die voor onroerendgoedzaken zouden dalen, zijn over het algemeen alle tarieven omhoog gegaan', aldus de consumentenorganisatie.

Vorig najaar werd na bijna tien jaar moeizaam overleg met het notariaat een begin gemaakt met meer concurrentie door het loslaten van de vaste tarieven voor notariële diensten.

Voor het familierecht geldt sinds oktober een maximumtarief, dat hoger ligt dan het oude tarief. Bij onroerend goed-transacties mogen de kantoren eenvijfde boven of onder het oude (vaste) tarief werken.

Wie een hypotheekakte passeert voor een notaris, blijkt in ruim een kwart van de gevallen duurder uit te zijn. Bij een goedkope woning (215 duizend gulden) werkte geen enkele van de honderd benaderde kantoren tegen het nieuwe minimumtarief. Ruim de helft berekende het oude tarief, 40 procent bracht honderden guldens meer in rekening. Slechts 6 procent zat iets onder het oude tarief.

Ook wie gaat trouwen moet volgens de Consumentenbond diep in de buidel tasten. Het huwelijkspaar is in sommige gevallen twee keer zo duur uit als vorig jaar. Tweederde van de notarissen heeft zijn tarieven voor akte sinds oktober vorig jaar verhoogd.

Volgens de Koninklijke Notariële Broederschap (KNB) komt de steekproef te vroeg. Zo verwacht de KNB door soepeler vestigingsregels binnenkort meer notarissen en daarom meer concurrentie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden