Nostalgische macaroni

Wie ooit de film Marathon man heeft gezien, gaat liever niet naar een Duitse tandarts, maar als je in Berlijn woont, zit er weinig anders op....

Macaroni met ham en kaas! Het cement dat onze jeugdherinneringen aaneensmeedt. We kregen het op zaterdag, want dat was makkelijk voor onze moeders. Hoe moest het ook alweer? Mijn moeder placht overgare elleboogjes met blokjes goedkope schouderham of dubieus 'macaronivlees' tot een plakkerige brij te roeren, met een gefruite ui, een blikje tomatenpuree, geraspte kaas en een flinke scheut maggi. Het gerecht was, zelfs vijfentwintig jaar later, niet moeilijk na te maken.

Uit de pan steeg een weeë walm van nostalgie op, en het brok in mijn keel bemoeilijkte het slikken. P. schoof de happen echter onbewogen naar binnen. 'Lekker hoor, maar mijn moeder maakte het héél anders', verklaarde hij. Maar hoe, dat wist hij niet meer.

Zijn moeder moest, aan de telefoon, ook even nadenken en kwam met het volgende recept: 'Ik deed gewoon blokjes ham en geraspte oude kaas erdoor, en dan mochten ze er zelf ketchup op doen.'

Zo heeft ieder gezin zijn eigen oerversie, al blijft het toch altijd een kleffe hap. Onderstaande versie krijgt in de oven een korstje en heeft bovendien een iets elegantere touch.

Kook de macaroni al dente in gezouten water. Verwarm intussen de oven voor op 220 graden. Bak het spek langzaam uit in een koekenpan met 30 gram boter, doe de ui erbij en fruit die glazig. Snijd de champignons klein en roer ze door het spek met ui. Laat intussen in een steelpan 40 gram boter smelten, roer de bloem erdoor en, bij scheutjes tegelijk, de bouillon en daarna de room, tot een gladgebonden saus. Giet de (bijna) gare macaroni af en schep er het spek, ui en champignons, de ham en tweederde van de kaas door. Proef de macaroni en voeg peper en zout naar smaak toe.

Beboter een platte ovenschaal en schep er het macaronimengsel in. Proef de saus, voeg eventueel nog wat zout en peper toe en schenk de saus over de macaroni. Meng de rest van de kaas met paneermeel, strooi dit op de schotel en verdeel er de rest van de boter in vlokjes overheen. Zet de schaal in de oven, iets boven het midden en laat de macaroni goed heet en mooi bruin worden. Eet er groene- of tomatensla bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden