Nostalgie versus poen is emotie

Deventer heeft Go Ahead en Arnhem Vitesse. De Gelderse club heeft geld, die van Overijssel is aaibaar. De overeenkomst: beide clubs hebben een adelaar als mascotte.

DEVENTER - 'Wij zijn niet te koop, wij zijn niet te koop', zingt de aanhang van Go Ahead Eagles, halverwege de eerste helft, in de richting van de Vitesse-supporters. Haarfijn voelen hoe ze aan hoe beide clubs zich tot elkaar verhouden. Waar Vitesse met zijn Chelsea-huurlingen het moderne voetbal vertegenwoordigt, daar ademt Go Ahead in alles historie en nostalgie. Bij wie de sympathie ligt, laat zich raden.


Veel heeft te maken met perceptie. Zo is het helemaal niet waar wat de Go Ahead Eagles-fans zingen. Dat er überhaupt nog gevoetbald wordt in Deventer is te danken aan een groep investeerders die in 2003 in ruil voor financiële hulp 80 procent van de aandelen in handen kreeg. Ook Go Ahead is in particuliere handen.


Het verschil met Vitesse: de aandelen in Deventer zijn in bezit van clubmensen als Henk ten Cate, Marc Overmars en oud-voorzitter Hans de Vroome. Zij zullen Go Ahead nooit verkwanselen. Wat de nieuwe eigenaar Aleksandr Tsjigirinski van plan is bij Vitesse, is niet bekend. Niemand bij Vitesse die de Rus ooit heeft gezien. Binnenkort schijnt hij een keer langs te komen in het Gelredome.


Het is even voor half drie. Een Amerikaanse zeearend vliegt door de Adelaarshorst. Net als Vitesse heeft ook Go Ahead een roofvogel als symbool, waarmee is aangegeven dat er wel degelijk overeenkomsten zijn tussen beide clubs. Die van Vitesse heet Hertog en wordt gesponsord door het motorbedrijf Harley Davidson. Die van Go Ahead heet Harley en wordt niet gesponsord.


Bij aanvang rollen supporters van Go Ahead een tientallen meters groot spandoek uit. 'Home of Football' staat er op. Maar voor hetzelfde geld had Go Ahead nu in een multifunctioneel stadion langs de snelweg gespeeld. Toen de club de financiering daarvoor niet rond kreeg, werd onder aanvoering van Marc Overmars besloten om het imago rond het Engels aandoende stadion dan maar volledig uit te buiten. Met succes: er zijn maar weinig mensen te vinden die het nostalgische onderkomen niet roemen.


Het is moeilijk om op die manier ook van Vitesse te houden. De club heeft alles: zakken met geld, goede spelers, een kundige trainer en een modern stadion. En sinds twee weken is de club nog koploper ook. Als er ooit een seizoen is waarin Vitesse kampioen kan worden, dan is het deze jaargang wel. Eén ding heeft Vitesse echter niet: de aaibaarheidsfactor van Go Ahead.


Volgens voorlichter Ester Bal is veel te herleiden tot de periode Karel Aalbers. De zakenman wilde van Vitesse een Europese topclub maken. 'Sindsdien roept de club heftige emoties op. Je bent voor of tegen Vitesse. Een middenweg bestaat er niet.'


Het is geen kwestie van goed of slecht, zegt marketingdeskundige Frank van den Wall Bake op de vraag welke club het beter voor elkaar heeft. 'Maar wat men in Arnhem vergeet is dat de band met de supporters de levensader voor een club is. Dat is niet zomaar een gedachte, dat is een feit. Kijk naar de lege plekken in het Gelredome en het gebrek aan een shirtsponsor. Mensen missen toch een bepaalde warmte bij de club.'


Volgens Van den Wall Bake heeft dat vooral te maken met het feit dat de club over een kapitaalkrachtige buitenlandse eigenaar beschikt, eentje die nauwelijks in de publiciteit treedt. 'Als je veel geld hebt hoef je wat minder je best te doen om aardig gevonden te worden, zo werkt dat nu eenmaal. De noodzaak om aan een sterke band met de achterban en potentiële sponsors te werken, verdwijnt naar de achtergrond. Bij Go Ahead is het precies andersom. Ze hechten aan een goede relatie met hun achterban en koesteren de tradities. Dat zijn de traditionele waarden van de sport.'


'Hoeren Chelsea, het zijn de hoeren van Chelsea', schalt het deze middag regelmatig door de Adelaarshorst. Hier koesteren ze Marnix Kolder, de spits die een paar jaar geleden nog bij een steigerbouwer werkte. Hij spreekt meer tot de verbeelding dan al die van Chelsea gehuurde spelers voor wie Vitesse niet meer dan een tussenstation is.


Met hartstocht probeert de thuisclub richting doelman Piet Velthuizen op te stomen, maar de combinaties en het positiespel van Vitesse zijn tot in de puntjes verzorgd. Het verschil in budget laat zich danig voelen op het veld. Geen moment wekt de ploeg van Peter Bosz de indruk dat het last heeft van koploperstress.


In de 33ste minuut wordt spits Mike Havenaar omver gelopen door Deniz Türüc. Scheidsrechter Danny Makkelie is resoluut: penalty en rode kaart. Lucas Piazon schiet vervolgens hoog en hard binnen: 1-0. Zeven minuten later loopt het uit de hand. Makkelie besluit opnieuw de regels strak te interpreteren en geeft een penalty aan Vitesse na een ongelukkige handsbal van Jop van der Linden.


Er komt een supporter het veld op, vuurwerk wordt afgestoken en Makkelie stuurt iedereen naar de kleedkamer. Op het veld roept voorzitter Edwin Lugt de fans op om toch vooral rustig te blijven. Bij de hervatting schiet Piazon opnieuw raak: 0-2. Daarmee is de wedstrijd beslist.


Na rust loopt Vitesse nog uit naar 0-3 door een doelpunt van invaller Gaël Kakuta. Als Makkelie voor het laatst fluit voelt dat voor iedereen als een bevrijding. De sympathie ligt bij Go Ahead, de punten gaan naar Arnhem. Vitesse en Go Ahead, het zou een perfecte fusieclub kunnen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden