Nostalgie in instantvorm

Kunstenaarsinitiatieven zijn er in Amsterdam niet veel, en tegen de tijd dat ze enige bekendheid krijgen, moeten ze het (meestal gekraakte) pand verlaten....

Esma Moukhtar

Zoals ook in de voorlaatste tentoonstelling van de dit jaar aan de Rietveldacademie afgestudeerde Bart Groenendaal. Voor Prelude in Funk schilderde hij de wanden van de Compressie Ruimte glimmend lichtgroen en zette hij een nachtkastje met een radiootje neer. Op een projectiescherm toont hij beelden van een hotelkamer, ergens aan de Ivoorkust. Ergens ver weg, al sluit de hotelkamer naadloos aan op de ruimte die Groenendaal hier, in Amsterdam, inrichtte.

Zittend op een bed kijkt en praat een meisje brutaal in de camera. De Franse zinnen die ze op haar hotelkamer dáár prevelt, klinken vreemd vervormd uit de transtorradio op het nachtkastje híer: 'Come with me/ I adore you/ Can't live without you/ Love me.'

Zinnen vol verlangen zijn het, of dat zouden ze moeten zijn. Maar de Hollywood-achtige filmfrasen, die het meisje volgens de regie-aanwijzingen moet uitspreken, blijven bewust hol, uitgesleten, betekenisloos. Uitgesproken zoals een matige actrice die zou uitspreken, met dik aangezette wanhoop. De onmogelijkheid afstanden te overbruggen, weet Van Groenendaal invoelbaar te maken. Niet alleen de geografische afstand tussen hier een daar. Maar ook die tussen twee geliefden. En in één haal door: die tussen een herinnering en de vertolking van die herinnering, tussen gedachten en de verbeelding daarvan.

Op een televisie aan een andere muur draait een video-loop van enkele minuten stil strand in Ghana, als een spaarzaam bewegende ansichtkaart. Aan de trillingen en haren in het beeld zie je dat het op 8mm-film is opgenomen: nostalgie in instantvorm. Uit een box aan de muur klinkt onophoudelijk een slepend funky muziekje. Verlangen, herinnering, beweging - alles hapert, blijft hangen tussen verschillende plekken en momenten, in een besloten hotelkamer, die nergens lijkt te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden