NOS wil wel, maar Stokvis houdt voorlopig af

Al meer dan een jaar wordt er over gesproken, maar de deelname van de NOS in tv-producent Stokvis (maker van onder meer Ter land, ter zee en in de lucht; omzet circa twintig miljoen gulden) is nog altijd niet rond....

FOKKE OBBEMA

Onderlinge verdeeldheid van de omroepen is volgens de NOS-voorzitter de oorzaak van de trage besluitvorming. Nederland 2 toonde zich al meteen enthousiast over het plan, omdat met name de TROS graag Stokvis-programma's uitzendt, maar de bespelers van Nederland 1 en 3 lieten weten geen prijs te stellen op het werk van deze producent.

De tegenstelling tussen Nederland 2 (TROS, EO) en de andere netten deed zich ook vorige maand voor, toen het NOS-bestuur besloot een flinke investering te doen in meer sport. Ook dat plan kreeg een warm onthaal vanNederland 2, terwijl Nederland 1 en de VPRO (Nederland 3) tegen stemden.

Net als het sportbesluit is de Stokvis-deelneming, in de ogen van de NOS, een manier om tegenspel te bieden aan de commercie. Na het mislukken van een alliantie met Endemol, bijna twee jaar geleden, probeert de NOS nu een kleinere producent aan zich te binden om de achterstand op produktievlak goed te maken.

De NOS wil daartoe zelfs risicodragend investeren. Pikant is dat de Stokvis-aandelen meer waard worden naarmate de producent het beter doet bij de commerciële zenders. Indirect gaat de NOS verdienen aan commerciële televisie, want Stokvis behaalt daar een belangrijk deel van de omzet.

Maar of het zover komt, is volgens oprichter en directeur René Stokvis nog maar de vraag. Hij deelt het optimisme van Van der Louw niet. Van een deelneming door de NOS is 'nog lang geen sprake'. 'We praten er al meer dan een jaar over, maar er is nog niets uit die gesprekken gekomen.' Een belang van 50 procent door de NOS zou kunnen, maar 'het aantal variaties daarop is nog heel groot'. René Stokvis beweert dat voor hem de grootste onzekerheid schuilt in de toekomst van de publieke omroep. 'Het is op dit moment voor mij onduidelijk of die op de lange termijn zal worden uitgekleed, of niet. De commissie-Ververs buigt zich daar nu over en dat wacht ik in ieder geval af.'

De ondernemer beklemtoont geen haast te hebben om zaken te doen met de publieke omroep. De omzet van zijn bedrijf groeide vorig jaar met 40 procent, terwijl hij voor dit jaar nog eens op een groei van 35 procent rekent. Aan geldmiddelen heeft hij geen gebrek, dus heeft hij externe financiers niet zo nodig. En wil hij tot zaken komen met de NOS, dan moet niet van hem worden verlangd dat hij uitsluitend aan publieke omroepen levert. Zo'n eis zou in de ogen van de zakenman Stokvis 'onaanvaardbaar' zijn.

Fokke Obbema

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden