NOS-peiling: Wilders politicus van 2007

Geert Wilders is de politicus van het jaar 2007. De oprichter en leider van de Partij voor de Vrijheid (PVV) kreeg in de peiling van het NOS Radio 1-journaal onder de parlementaire pers en het publiek weliswaar niet de meeste stemmen, maar kwam hoog uit in beide categorieën....

ANP

De redactie hield dit jaar voor het eerst een peiling onder zowel politieke verslaggevers als het publiek, via internet. De uitslagen verschillen sterk van elkaar, zo bleek zaterdag bij de bekendmaking. Alleen Wilders scoort in beide lijstjes hoog, waardoor de redactie hem als winnaar aanwijst.

De eer moet hij wel delen met D66-fractieleider Alexander Pechtold, die met 31 procent van de stemmen de grote winnaar is bij de parlementaire pers, en met SGP-fractieleider Bas van der Vlies. Hij kwam met 11,5 procent bovenaan het publiekslijstje, met hulp van een actie van SGP-jongeren.

Wilders eindigde in beide lijstjes op de tweede plaats met respectievelijk 9 en 10,8 procent.

Wilders scoorde in beide categorieën goed, onder meer omdat hij ‘het debat weet te domineren.’

De PVV'er had niet verwacht bij de pers goed te scoren. ‘Ze denken positiever over mij dan ik over hen.’ Hij verklaart zijn populariteit doordat hij zijn plannen op het juiste moment naar voren brengt en daarbij niet met meel in de mond spreekt. ‘Mensen snappen het en zijn het dan eens of oneens met je.’

Het onafhankelijke Kamerlid Rita Verdonk staat bij het publiek op de derde plaats en bij de pers is dat verkeersminister Camiel Eurlings.

Grootste talent in de ogen van de parlementaire pers is Halbe Zijlstra (38), die voor de liberalen het woord voert over onder meer onderwijs. Hij kreeg 22 procent van de stemmen. Zijlstra kwam in november 2006 in de Kamer. Op twee eindigde minister Ronald Plasterk van Onderwijs met 8 procent. Dit onderdeel werd niet aan het publiek voorgelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden