NOS gidst kijker door verkiezingen

Gemeenteraadsverkiezingen. Opeens duikt hij op, FC Twente-spits Sumiala. De Fin loopt juichend door het beeld van Nederland 1, waarop de NOS een avondvullend programma over de gemeenteraadsverkiezingen verzorgt....

De verslagen van het voetbal en het tennistoernooi in Rotterdam waren hinderlijke onderbrekingen van een aangename, met politiek gevulde televisie-avond. Overzichtelijk was het zogeheten virtuele decor waarin Pia Dijkstra de uitslagen bekendmaakte; zodra Dijkstra met de muis klikte, verschenen er grote zuilen in beeld, zuilen die in één oogopslag duidelijk maakten wat de verschillen in het stemgedrag zijn tussen heden en vier jaar geleden.

Die visuele steun was welkom, want gemeenteraadsverkiezingen bestaan vooral uit verwoede pogingen om de uitslagen naar de Tweede-Kamerverkiezingen te vertalen - en dat maakt een televisie-avond al gauw tot een doolhof van cijfers en voorlopige prognoses. Anchorman Fons de Poel en de verslaggevers in het land leidden de kijker echter in alle rust langs blije lokale bestuurders (Jan Nagel te Hilversum wilde vooral niet 'de overwinnaar uithangen'), handig manoeuvrerende verliezers (D66-coryfee Jan Terlouw: 'Verkiezingen zijn een feest, ook als je verliest') en doorgewinterde praters (Bolkestein: 'Ik ben bang dat de heer Mingelen een foute interpretatie maakt: het CDA heeft verloren').

De finale was niet voor De Poel maar voor Paul Witteman, de minister-president van de publieke omroep. Witteman moest om half twaalf nog iets nieuwswaardigs peuren uit een gesprek met de lijsttrekkers van de grootste partijen - ook Borst van D66 mocht nog meedoen. Kok, Bolkestein, De Hoop Scheffer, Borst en Rosenmöller kwamen timide uit de startblokken, maar Witteman wist de groep met een wonderlijke combinatie van charme en opgejaagde nieuwsgierigheid tot een heus debat op te jutten.

Terwijl Kok, Rosenmöller en De Hoop Scheffer elkaar verbaal attaqueerden, viel het optreden van debater bij uitstek Bolkestein het meest op: hij zweeg in alle talen.

Ronald Ockhuysen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden