Northern Telecom pakt grote defensie-opdracht

Northern Telecom heeft een opdracht van 107 miljoen gulden van de Nederlandse defensie in de wacht gesleept. Het Canadese concern gaat het telecommunicatienet aanleggen tussen de tweehonderd kazernes, marine- en luchtmachtbases in Nederland....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

W. de Weerd, directeur van Norhthern Telecom Europa, meldt dat het om 's wereld grootste netwerk volgens de nieuwe technologie gaat, op dat van het Amerikaanse leger na. Northern heeft de prestigieuze opdracht voor de neus van concurrenten als het Amerikaanse AT & T, het Duitse Siemens, het Franse Alcatel en het Zweedse Ericsson weggekaapt. Volgens De Weerd was Northern het enige bedrijf dat management voor het nieuwe net beschikbaar had.

Een woordvoerster van PTT Telecom vertelt dat Defensie besloten had rechtstreeks fabrikanten te benaderen voor het nieuwe net. PTT Telecom treedt alleen op als tussenleverancier. Wel gaat het Nederlandse telecombedrijf de voor het netwerk benodigde 2400 kilometer glasvezelkabel aanleggen. Volgens De Weerd omdat PTT Telecom 'de enige is die mag graven'. Northern levert alle benodigde apparatuur.

Het totale netwerk, dat niet alleen voor spraak-, maar ook voor dataverkeer geschikt moet zijn, gaat ongeveer 400 miljoen gulden kosten. Voor het resterende deel van de opdracht is volgens De Weerd nog geen leverancier gekozen. 'Het is theoretisch mogelijk dat die opdracht naar een ander gaat', zegt hij.

Met deze opdracht krijgt Northern vaste voet aan de grond in Europa. Het Nederlandse net wordt gekoppeld aan dat van de Navo en De Weerd hoopt dat andere legers in Europa voor dezelfde techniek zullen kiezen. De liberalisering van het gewone telefoonverkeer biedt Northern de mogelijkheid technologie te leveren aan nieuwe operators.

Northern Telecom zal een onderzoekslaboratorium in Nederland opzetten, een center of competence dat hoogwaardige werkgelegenheid moet bieden aan zestig mensen. Daarnaast heeft het bedrijf zich verplicht 25 procent van de defensie-opdracht uit te besteden aan Nederlandse bedrijven.

Northern Telecom helpt bovendien Nederlandse bedrijven als de automatiseerders Baan en BSO voor een kleine 200 miljoen aan opdrachten in Canada.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden