Norske Bank dwarsboomt Aegons plan overname Noorse verzekeraar

De overname door Aegon van de Noorse verzekeraar Vital Forsikring is nog niet rond. Het informele bod van Aegon van ongeveer 700 miljoen gulden is overtroffen door de grootste aandeelhouder van Vital, Den norske Bank, die bereid is veertig miljoen gulden meer neer te tellen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Aegon zal voorlopig niet reageren op het tegenbod van Den norske bank. 'Wij zetten ons onderzoek naar de boeken van Vital gewoon voort', zegt een woordvoerder. 'Hiervoor hebben we tot 24 mei de tijd. Op 26 mei komen we met ons bod. Tot nu toe hebben we alleen de intentie uitgesproken.' Volgens hem is het nu aan de raad van commissarissen van Vital om het tegenbod te beoordelen.

Of Aegon op 26 mei met een hoger bod zal komen dan de 103 Noorse kroon (ruim 25 gulden) per aandeel die nu informeel is geboden, kan de woordvoerder niet zeggen. 'In theorie is dat mogelijk, maar het is nog veel te vroeg om te reageren.' Ook zegt hij niet te weten of Aegon straks meer moet bieden om aandeelhouder Den norske Bank uit te kunnen kopen. De bank heeft een belang van ruim 10 procent in de verzekeraar en is daarmee de grootste aandeelhouder.

Den norske Bank, Noorwegens grootste bank, beschouwt de overname van Vital als een strategische beslissing, die haar positie in de markt voor spaar- en vermogensbeheerprodukten versterkt. 'De overname is een gezonde investering in het belang van de bankaandeelhouders en zal de winst van de bank in 1996 vergroten', aldus de bank gisteren.

Den norske Bank zint al langer op activiteiten op de verzekeringsmarkt, niet in de laatste plaats omdat er een belangrijke verschuiving plaatsvond in de spaargeldenstroom. Werd in Noorwegen in 1985 nog de helft van het spaargeld bij banken ingelegd, in 1993 was dat nog maar 44 procent. Dat zal verder verminderen, zo verwacht de bank. Het aandeel van de verzekeraars op de spaarmarkt groeide van 23 tot 34 procent en dat percentage zal verder stijgen.

De bank zocht al eerder toenadering tot Vital, aldus topman Ole Lund maandag tijdens een persconferentie in Oslo. Destijds konden de twee partijen het echter niet eens worden over de prijs. De besprekingen mondden vorig jaar uit in een samenwerkingsovereenkomst, waarbij Den norske Bank voor Vital verzekeringen zou verkopen. Dat bleek echter een doodgeboren kind.

De koers van Vital op de beurs van Oslo steeg begin mei, direct nadat de mogelijke overname door Aegon bekend werd, van 73 naar 103 kroon maar liep daarna iets terug. Vital sloot gisteren op 109 kroon, negen kroon hoger dan vrijdag en slechts één kroon onder het bod van Den norske Bank.

De mogelijke overname van Aegon heeft al tot protesten geleid bij de Socialistische Partij in Noorwegen, die de regering heeft opgeroepen de uitverkoop van Noorse bedrijven aan het buitenland te stoppen. Lund zei maandag ervan uit te gaan dat de politici nu bij 'het kiezen tussen twee kwaden' - een overname door een buitenlandse onderneming of het ontstaan van een bankverzekeraar in Noorwegen - zullen kiezen voor de laatste optie.

De Aegon-woordvoerder wil echter niet zeggen of Den norske Bank met het tegenbod op dit sentiment inspeelt. Maar volgens hem staan de raad van commissarissen, het management en de werknemers nog steeds achter de overname van Aegon. 'Zij denken dat Vital goed past in de Aegon-formule van gedecentraliseerde verantwoordelijkheid en realiseren zich dat Vital een Noors bedrijf blijft. Wij vliegen geen Aegon-mensen in. Dat spreekt hen erg aan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden