Normen en waarden

Marcel van Dam vraagt zich in zijn column Vreemdelingen in een vreemd land af of het Inspraakorgaan Zuid-Europese Gemeenschappen misschien de enige instelling is die het kabinet-Balkenende begrijpt (Forum, 20 oktober)....

Het is volgens Van Dam kennelijk zo dat in Nederlandvoortijdige schoolverlaters gewoon gebruik moeten maken vansociale voorzieningen. Het onherkenbaar over straat gaan is inNederland geaccepteerd. Crimineel gedrag mag geen gevolgen hebbenvoor je leven. Als je een uitkering krijgt, hoeft daar inNederland niets tegenover te staan. Ondermijnen van desamenleving is niet strafbaar. Werklozen moeten werk kunnenweigeren, et cetera.

Dat is althans wat ik lees in dat `lees en huiver`-rijtje vanVan Dam. Of is het te makkelijk zijn woorden om te keren? HetInspraakorgaan Zuid-Europese Gemeenschappen heeft een duidelijkbeeld van wat ze verwacht van nieuwkomers in de Nederlandsemaatschappij. Iets waar veel politici nog nooit over lijken tehebben nagedacht. En waar Van Dam ook maar eens over moestnadenken voordat hij anderen van discriminatie beschuldigt.Wellicht dat het advies wat eenzijdig is, maar zij durven dediscussie wél aan, vanuit duidelijke normen en waarden!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden