Normaal

Wat doet Maxime Verhagen als hij aan een journalist moet uitleggen wat zijn idealen en drijfveren zijn, welke grootse maatschappelijke doelen hij dapper voor ogen houdt wanneer hij dóórploegt terwijl zijn vijanden hem uitmaken voor machtsgeile, onbetrouwbare en ruggegraatloze katholieke hond? Dan neemt hij een voorlichter, een politiek assistent en enkele A4tjes met geheugenondersteunende teksten mee. Hij werpt een blik op zijn aantekeningen, en somt op dat hij heel erg voor de mensenrechten is, voor het nemen van eigen verantwoordelijkheid, tegen subsidieafhankelijkheid en voor mensen die 'normaal met elkaar omgaan'.

Zo staat het althans mooi beschreven in de weergave van een vraaggesprek dat de Volkskrant zaterdag afdrukte. Omdat het stuk ongetwijfeld voor publicatie is nagelezen door Verhagen zelf, de voorlichter en de politiek assistent, alsook door hen secuur is gecontroleerd op consistentie met de visieondersteunende A4tjes, geloofde ik dat van die spiekbriefjes en dat van 'normaal doen' als hogere maatschappijvisie meteen.

Nu ís het natuurlijk ook lastig om te onthouden wat je vindt als je best wel vaak van positie bent veranderd, als je een bewonderenswaardige lenigheid van geest hebt moeten etaleren om als grote verliezer gedoogd te worden door de grote winnaar, en als je een partij vertegenwoordigt die dusdanig uit koers is geraakt dat ze Jack de Vries uit ballingschap heeft moeten terughalen om een nieuwe marketingstrategie te verzinnen. Dan is het terecht en begrijpelijk dat je 'op een normale manier met elkaar omgaan' een pittig politiek ideaal vindt.

In het interview zegt Verhagens woordvoerder dat hij zijn baas graag vaker op tv zou willen hebben. Maar ja, Verhagen is niet ijdel genoeg, beaamt Verhagen. Daar geloof ik niks van. Het is bij het CDA al jaren beleid - daar is een paar jaar terug onderzoek naar gedaan - niet vaker op tv te komen dan strikt noodzakelijk. Dan minimaliseer je de kans op ongelukken.

Maar ja, af en toe ontkom je als CDA-gezicht niet aan een mediaoptreden. En zo'n gezicht gaat van de weeromstuit rare dingen zeggen als: 'Niemand herkent zich nog in dit land.' Niemand! In de wereld van Maxime Verhagen loopt iedereen verdwaasd over straat, verwilderd om zich heen kijkend, zich afvragend of hij zojuist is geteleporteerd naar Mars. Je zou haast willen zeggen: 'Doe normaal, man.'

Wat 'normaal met elkaar omgaan' zou moeten behelzen, licht Verhagen evenwel helaas niet toe. Wel ontdoet hij zich aan het eind van het gesprek van twee steentjes in zijn schoen (de 'dissidenten' Kathleen Ferrier en Ad Koppejan) met wat hij vermoedelijk zelf een doodnormale redenering vindt.

Ferrier en Koppejan, betoogt Verhagen, waren met hun weigerachtige houding jegens de gedoogconstructie met de PVV heel slecht, want juist anti-moslim, bezig. Ze gingen namelijk dwars tegen de eigen CDA-mohammedaan in. Fractiemoslim Coskun Çörüz was hartstikke voor de samenwerking. Hij kreeg 'van alles' over zich heen omdat hij ja ging zeggen. En toen gingen Koppejan en Ferrier - verdomme niet eens islamieten! - dwarsliggen. Verhagen: 'Ik dacht: je laat Çörüz, die zijn nek heeft uitgestoken, vallen als een baksteen. Toen ben ik gaan huilen, ja.'

Als de voorlichter en de politiek assistent het goed menen met hun baas en met de partij, maken ze nieuwe spiek-A4'tjes met daarop de volgende tekst: GEEF GEEN INTERVIEWS. ZEG GEWOON NIKS. JE MAAKT HET ALLEEN MAAR ERGER. HIER VALT NIET TEGENOP TE REPAREREN. ZWIJG GIJ!

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden