'Normaal wordt het toch niet meer'

Kunstorganisator Carolien Euser vroeg aandacht voor de partner van een alcoholist.

ARNO HAIJTEMA

Ruim een half jaar nadat bij haar de diagnose kanker was gesteld, is woensdag programmamaker en regisseur Carolien Euser in haar woonplaats Amsterdam overleden. Ze was 49 jaar.

Lezers van de Volkskrant kennen Euser van interviews waarin ze op zoek was naar jeugdherinneringen en de zoektocht naar zingeving en liefde. Een van die series, die ze samen met haar partner Rogier Dijkman maakte, was in 2007 Eerste Hulp bij herinneringen. Daarbij ondervroegen zij personen over een in de jeugd ontstaan fysiek litteken.

De twee maakten vanaf 2008 in de krant enkele paginagrote artikelen over het alcoholisme van Dijkman - en het afkicken. Onder de titel Kopstoot, het gezicht van alcohol publiceerden ze fotoportretten van zijn soms gehavende gezicht, met daarbij zijn dagboeknotities en Eusers afwisselend stekelige, bezorgde, liefdevolle kanttekeningen. Het project werd in 2010 bekroond met de Psyche Media Prijs en mondde uit in het boek Kopstoot.

Euser vond het belangrijk dat behalve de problemen van de alcoholist ook die van de partner worden erkend. In een interview zei ze: 'Op het moment dat Rogier alle soorten therapie kreeg die je kunt verzinnen, dacht ik: kom op, mag ik nou ook een keer vertellen hoe het voor mij is geweest? Ik had erg de behoefte er een boek van te maken. Ik dacht: hiermee ronden we een periode af, daarna gaan we weer normaal doen. Maar normaal wordt het toch niet meer.'

Euser maakte naam als pleitbezorger voor kunsteducatie en was bij talrijke kunstprojecten betrokken. Vanaf 2009 was zij medeorganisator van het popfestival Into the Great Wide Open op Vlieland.

Ze werkte voor het debatcentrum De Balie en was actief in de filmwereld en voor televisie. Het filmpje Waar ben je? was een van haar recente projecten - met twee minuten bescheiden in lengte en doortrokken van melancholie. Het is opgenomen met een mobieltje. Onder beelden van regenachtig Amsterdam zijn de stemmen te horen van een man en een vrouw - geliefden - die via de voicemail met elkaar in contact proberen te komen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden