Normaal kok, nu relschopper

De eerste verdachten van de rellen in Engeland zijn woensdag voor de rechter verschenen: een klassenassistent, een jeugdwerker, een student en een kaartjesknipper bij de opera.

PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Van onze correspondent

'De politie was bang. Dat was mooi. Ze stonden erbij en keken ernaar.' De 19-jarige Jason Lindsay zit met enkele maten aan de tafel in het gerechtsgebouw van de Zuid-Londense buurt Camberwell. Ze zijn er om enkele vrienden die bij de rechter worden voorgeleid te steunen. Lindsay keurt plunderingen in principe niet goed, maar hij beschouwt de 'opstand' van de afgelopen dagen als een middel om aandacht te krijgen voor hun lot. 'Wat hier is gebeurd, ging de hele wereld over. Maar ik vrees dat het alleen maar erger gaat worden.'

Boven aan de waslijst aan klachten van de behanger uit Norwood, een wijk in Zuid-Oost Londen, staat het optreden van de politie. 'Mijn vrienden en ik worden geregeld op straat aangehouden. Zomaar. Dan moeten we onze zakken legen en zitten ze aan ons. Het is intimidatie. En de dood van Mark Duggan was de druppel.'

Duggan (29) werd door de politie doodgeschoten bij een actie tegen illegaal wapenbezit. Een demonstratie waarbij het politieoptreden werd veroordeeld, liep afgelopen zaterdag volledig uit de hand. Sindsdien hebben de ongeregeldheden zich als een olievlek over Engeland verspreid. Alleen al in Londen zijn daarbij 805 personen opgepakt.

Een aantal van hen wordt vanmiddag voorgeleid in zaal 4. Ze blijken geenszins een kansloos leven te leiden. De 18-jarige James Antwi, die er onder meer van wordt verdacht een politieauto te hebben beschadigd en een agente te hebben aangevallen, studeert aan Clapham College. Na hem komt de 22-jarige Jason Akinole, die met drie vrienden een juwelier in Ealing zou hebben beroofd. Hij werkt, zo zegt zijn advocaat, van 9 tot 5 uur in een sportschool.

Wat de 25-jarige David Benjamin in het dagelijks leven uitspookt, wordt niet geheel duidelijk. Tijdens plunderingen in West-Londen liep hij rond met een skibril op, onder zijn arm een 'gevonden' dvd-speler.

De 18-jarige Ali Ford, van wie justitie stelt dat hij met vrienden een gokkantoor in Brixton heeft beroofd, woont bij zijn ouders. Hij gaat naar de moskee en studeert business studies.

In een andere rechtbank, die van Highbury in Noord-Londen, kwamen verder nog een klassenassistent, een jeugdwerker, een kok, een kaartjesknipper bij de opera en een beroepsmilitair in opleiding voor de rechter. De meeste verdachten blijven vastzitten tot hun strafzaak inhoudelijk wordt behandeld.

Jason Lindsey weet nog wel een ander punt dat heeft bijgedragen aan de rellen van de afgelopen dagen: het sluiten van een jeugdhonk. En nu hij toch bezig is, hij baalt ook van het onderwijs dat hij heeft genoten, of juist het gebrek daaraan. 'Kinderen leren nu weer Engels en wiskunde, net als vroeger. Toen ik op de basisschool zat, lag de nadruk op spelenderwijs dingen doen. Daar begon al een kennisachterstand.'

Iets verderop in Peckham, een beruchte wijk in Zuid-Londen, zijn bij een mediawinkel en een apotheek herstelwerkzaamheden gaande. In Burgess Park hangt Brenton Hooper met enkele vrienden wat verveeld rond. 'Wat moeten we hier doen? Bramen plukken?', zegt de twintiger, die zijn oom soms helpt met verhuisklusjes.

De plunderingen heeft hij gezien, maar hij laat in het midden of hij eraan heeft meegedaan. 'Het was terechte woede. We voelen ons niet serieus genomen. Dat winkeliers en gewone mensen het slachtoffer zijn geworden, is niet goed. Punt uit. Met grote bedrijven heb ik minder medelijden.'

Ten Eerste Pagina's 4 en 5

Brenton Hooper

Jason Lindsay

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden