Norit beloonde personeel vlak voor overname met opties

Vlak vóór de vorige maand aangekondigde overname door investeringsmaatschappij Gilde Investment heeft de directie van Norit ruim twintig personeelsleden beloond met opties....

De uitgifte van de opties vond anderhalve week vóór de aankondiging van de transactie plaats. De Norit-directie, die zichzelf uitsloot van de optieregeling, benadrukt dat zij niemand wilde bevoordelen of benadelen. Volgens de Amersfoortse koolstofproducent zijn de transacties dan ook niet in strijd met de voorkennisregels van de beurswaakhond Stichting Toezicht Effectenbeheer (STE).

'Wij hebben de STE tijdig ingelicht en de STE heeft ermee ingestemd', laat een woordvoerder van Noritweten. Bij het op de hoogte stellen van de STE geeft de optie-uitgever ook aan wanneer hij de opties wil verstrekken. 'Op dat moment waren Norit en Gilde nog niet in onderhandeling', aldus de zegsman.

Norit stelt dat het niet toekennen van de opties juist veel meer argwaan zou hebben gewekt. 'In dat geval zou er sprake zijn geweest van een trendbreuk die juist vragen zou oproepen.' De woordvoerder benadrukt dat de gelukkige medewerkers op geen enkele wijze kennis hadden van de plannen om Norit te laten overnemen door Gilde.

De STE bevestigt dat zij van beursgenoteerde bedrijven verlangt jaarlijks op dezelfde momenten opties uit te geven. 'Het gaat daarbij om de bestendigheid van de gedragslijn', licht een woordvoerder toe.

Bedrijven die aan deze en een aantal andere voorwaarden voldoen, kunnen een beroep doen op de vrijstellingsregeling handelen met voorkennis. 'Het is dus mogelijk om dan opties te verstrekken', verklaart een woordvoerder.

Op de vraag of de handelwijze van Norit reden is voor nader onderzoek, wil de STE geen antwoord geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.