Noren immuun voor kruidnagelen

De kretek-dampen waren zondag pregnant aanwezig in het statige hotel Des Indes, waar bij het ingaan van de laatste dag van het Cap Volmac invitatietoernooi het Indonesische bridgepaar Henky Lasut en Eddy Manoppo een gooi deed naar de hoofdprijs van 15 duizend gulden....

Van onze verslaggever

Roelf Ridderikhoff

DEN HAAG

Met een derde plaats voor Bauke Muller en Wubbo de Boer en een zesde voor Berry Westra en Enri Leufkens was deze jubileumaflevering (de tiende) ook voor de Nederlandse afvaardiging een succes. Nog niet eerder schaarden zich twee paren van eigen bodem bij de bovenste zes.

In een nek-aan-nek race in de laatste sessies van de vijftien ronden van tien spellen bleken de gelouterde Vikingen over de sterkste zenuwen te beschikken. En misschien ook over de meeste ervaring. Twee jaar eerder gingen zij ook al met de hoofdprijs strijken. En dat ondanks de jeugdige leeftijd van Geir Helgemo, die vorig jaar nog wereldkampioen werd bij de spelers onder 25 jaar. De jonge Noor geldt dan ook als het grootste bridgetalent dat er rondloopt.

Misschien ook hadden de Indonesiërs het aan hun afwijkende biedtechniek te wijten dat zij zich met de tweede plaats tevreden moesten stellen. Vooral zaterdagavond oogstten zij nogal wat verwondering door de wijze waarop zij met handen met een renonce slemavonturen uit de weg gingen. Het leidde tot gefronste wenkbrauwen.

Vooral de corpulente Franse meester Paul Chemla kon zijn achterdocht niet achter de rookgordijnen van zijn Havana's verbergen. Maar Berry Westra kon er alleen maar zijn schouders over ophalen. 'Zij komen nu eenmaal uit een ander werelddeel. Daar zal dan ook wel anders geboden worden.'

Het Nederlandse ankerpaar leverde gezien zijn beroerde start een uitstekende prestatie. 'Ik heb in het begin slecht gespeeld', bekende fullprof Westra deemoedig, 'daarna ging het vrij goed, maar we hebben veel pech gehad.' In de laatste ronde, nota bene tegen de regerend wereldkampioenen Jeff Meckstroth en Eric Rodwell behaalden ze in ieder geval een ruime overwinning en verzekerden zich daarmee van een uitnodiging voor volgend jaar.

Voor Enri Leufkens zal dat overigens wel weer even wennen worden, want hij kondigde enkele weken geleden aan een jaartje afstand van het bridgen te nemen wegens zijn drukke baan en ophanden zijnde gezinsuitbreiding. Wel zal het duo nog deelnemen aan toernooien, maar niet aan de Olympiade in het najaar op Rhodos.

Rodwell, die teleurstellend op de negende plaats eindigde, kon er niet zo zwaar aan tillen. Voor de Amerikaan is het jaarlijkse toernooi in Des Indes meer ontspanning. 'Beetje last van jetlag, maar de ambiance is geweldig hier.'

Over dat laatste aspect is iedereen het wel eens. Dat er in die ontspannen sfeer wel eens iets aan de aandacht ontsnapte was van minder belang. Vooral als het uitzicht op een prijs al achter de horizon was verdwenen, verslapte bij sommige spelers de concentratie. Zo ook bij de Brazilaan Gabriel Chagas en zijn Argentijnse partner Pablo Lambardi.

In de veertiende ronde profiteerde Zia Mahmood met zijn partner Michael Rosenberg van de Zuidamerikaanse nonchalance door vol uit te halen. De kleurrijke Pakistaan en de Amerikaan, die al twee keer het toernooi op hun naam schreven, leverden een ongehoorde prestatie door de volle mep van negentig imp's binnen te halen.

Zij voegden zich daarmee bij het ingaan van de apotheose bij de kopgroep. Tegen het Italiaanse paar Buratti-Lanzarotti forceerden ze echter en vergaloppeerden ze zich met een onhaalbaar groot slem. Exit Mahmood-Rosenberg.

Nee, dan het andere Nederlandse paar, Bauke Muller en Wubbo de Boer. Vorig jaar moesten de wereldkampioenen van 1993 (Chili) voor het WK-toernooi in Peking hun plaats in het nationale team afstaan aan het inmiddels uiteengevallen paar Anton Maas en Erik Kirchhoff, maar nu zijn ze helemaal terug van weggeweest. En dat bewezen ze met een uitstekende derde plaats.

Na een vliegende start van het toernooi wisten zij zich al kansrijk. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde waren ze achter de Noren in een gevecht om de tweede plaats gewikkeld met de Indonesiërs. Die moesten het opnemen tegen de Noren, leverden twaalf imp's in en kwamen zo binnen bereik van het Nederlandse tweetal.

De Noren waren daardoor bij het ingaan van de laatste tien spellen al buiten bereik, maar in de strijd om de tweede plaats moesten De Boer en Muller nog dertien imp's inlopen. Een wel heel gelukkige zes ruiten van hun tegenstanders Berkowitz-Cohen wierp echter een onneembare dam op. Ook al dacht 'professor' Muller nog zo lang na en rekende hij nog zo diep, de Indonesiërs wisten aan de andere tafel een even grote zege te behalen en hielden de Nederlanders zo af van de tweede plek.

Muller en De Boer konden er niet om rouwen. Tevreden bekeken ze de uitslag. Bauke Muller gaf alle eer aan zijn partner. 'Ik heb als een lijk gespeeld, maar Wubbo was echt fantastisch.'

DEN HAAG: Cap Volmac-toernooi, eindstand: Helgemo/Helness (No) 881, Lasut/Manoppo (Indon) 862, De Boer/Muller (Ned) 848, Mahmood/Rosenberg (Pak/VS) 811, Buratti/Lanzarotti (It) 776, Leufkens/Westra (Ned) 772, Berkowitz/Cohen (VS) 766, Chemla/Cronier (Fr) 750, Meckstroth/Rodwell (VS) 742, Auken/Koch (Den) 721, Auken/Von Arnim (Dui) 719, Gitelman/Mittelman (Can) 701, Hamaoui/Caponi (Ven) 694, Chagas/lambardi (Bra/Arg) 674, Levy/Mouïel (Fr) 657, Fu/Wang (China) 623.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden