Noorwegen wil vrije geslachtskeuze vanaf zeven jaar

Kinderen vanaf zeven jaar moeten hun eigen gender kunnen kiezen. Dat vindt althans de Noorse regering, die een voorstel daartoe doet. Op die leeftijd zou wel ouderlijke toestemming nodig zijn.

Het Noorse voorstel gaat onder meer over wijziging van het geslacht in het paspoort Beeld anp

Op dit moment zijn nog een medische diagnose van een deskundige arts, een erkende hormoonbehandeling en een operatie nodig voor iemand zijn of haar geslacht kan laten aanpassen in het paspoort en op de geboorteakte.

Als het nieuwe plan doorgaat, kunnen ouders hun kind aanmelden voor een wettelijke sekseverandering. Het geslacht wordt dan direct aangepast in het paspoort en het kind krijgt een nieuw Burgerservicenummer. Bij spijt kan dit weer worden teruggedraaid. Operaties om iemands geslacht te veranderen mogen pas vanaf 18 jaar.

Een ander onderdeel van het plan is dat jongeren vanaf zestien jaar geheel zelf hun geslacht mogen bepalen, zonder dat toestemming van de ouders nodig is. De Noorse minister van Volksgezondheid Bent Hoie vindt de huidige wetten 'onacceptabel' en verouderd. Het plan gaat eerst langs experts, voor een formeel wetsvoorstel wordt ingediend waarover het parlement zich zal buigen.

Hoie noemt het een historisch voorstel: 'Het is niet langer een medische kwestie, maar het individu bepaalt zelf zijn sekse', zei de minister in een verklaring.

De Noorse minister van Volksgezondheid Bent Hoie Beeld epa

Nederlandse wetgeving

In Nederland is de ondergrens om van geslacht te veranderen 16 jaar. Transgenders hebben in ons land nog wel een verklaring van een deskundige arts of psycholoog nodig om in aanmerking te komen voor een verandering in het paspoort en wijziging van de geboorteakte. In juli 2014 is dit in Nederland zo geregeld, voor die tijd was ook uiterlijke verandering en toestemming van de rechter nodig.

Volgens een schatting van mensenrechtenorganisatie Amnesty International zijn er in Europa zo'n 1,5 miljoen transgenders, mensen die zich niet identificeren met het geslacht waarmee ze zijn geboren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden