Noorwegen verhoogt heffing op importkaas

De Noorse regering gaat de boerensector intensiever beschermen tegen concurrentie vanuit de EU. Vanaf volgend jaar verhoogt zij de importheffing op kaas en vlees.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARIKEN SMIT

AMSTERDAM - Rund- en lamsvlees en 'Goudse' kaas uit het buitenland kunnen door de maatregel duurder worden voor de Noorse consument. De Noorse regering wil dat de lokale boeren de komende jaren 20 procent meer voedsel gaan produceren.

De Europese Commissie heeft de Noorse autoriteiten om opheldering gevraagd over de verhoging van de tarieven, die volgens de woordvoerder van eurocommissaris Karel De Gucht 'een behoorlijk effect zullen hebben op de Europese exporten naar Noorwegen'.

Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, maar heeft wel handelsafspraken met de EU. Onlangs is dit verdrag vernieuwd, maar volgens de EU was dat op basis van de oude importtarieven. Noorwegen zegt dat de verhoging valt binnen de regels van de Wereldhandelsorganisatie WTO.

Op een kilo geïmporteerde kaas wordt nu circa 4 euro belasting geheven. Straks kan dat oplopen tot 40 euro, blijkt uit een berekening van het Deense ministerie van Economische Zaken. Zachte kazen als brie en camembert zijn uitgezonderd.

Noorwegen importeert jaarlijks 9.000 ton kaas uit de EU. Volgens het Noorse ministerie van Landbouw gelden de hogere tarieven voor 1.600 ton geïmporteerde kaas. Vlees importeert Noorwegen voornamelijk uit Zuid-Amerika.

Het olierijke Scandinavische land beschermt zijn landbouwsector al jaren door middel van staatssubsidies en importheffingen. Het wil daarmee een onafhankelijke voedselvoorziening garanderen en voorkomen dat afgelegen gebieden ontvolkt raken. Noorwegen telt 45 duizend boeren. Velen hebben naast hun kleinschalige bedrijf een baan om in hun inkomen te kunnen voorzien.

De Noorse visserij-industrie vreest een boemerangeffect. Denemarken heeft al gedreigd de importtarieven voor Noorse vis en olie te verhogen.

Noorse oppositiepartijen verwachten dat meer Noren hun boodschappen in Zweden zullen doen, waar de prijzen soms 40 procent lager liggen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden