Nieuws

Noorwegen verbiedt een demonstratie met koranverbranding, Turkije is boos om westerse consulatensluitingen

De Noorse politie heeft een demonstratie verboden waarbij een koran zou worden verbrand. Om ‘veiligheidsredenen’ mag een anti-islamitische groepering vrijdag niet protesteren bij de Turkse ambassade in Oslo, aldus de Noorse politie.

Marije Vlaskamp
Een demonstrant met een koran tijdens een anti-Zweeds protest in de Pakistaanse stad Karachi op 29 januari 2023. Beeld ANP / EPA
Een demonstrant met een koran tijdens een anti-Zweeds protest in de Pakistaanse stad Karachi op 29 januari 2023.Beeld ANP / EPA

Koranverbrandingen zijn in Noorwegen toegestaan als legale manier om politieke meningen te uiten, maar de politie kan protesten verbieden als er aanwijzingen zijn dat de openbare veiligheid in gevaar is. Dat was volgens een verklaring van de Noorse politie bij deze demonstratie het geval.

De Turkse regering riep de Noorse ambassadeur eerder op donderdag op het matje met het verzoek de ‘provocerende daad’ af te blazen. Ankara reageerde onlangs ook woedend op een demonstratie in Zweden, waarbij een anti-islamactivist het voor moslims heilige boek in brand stak. Daags erna werd in Nederland bij een protest een koran verscheurd. Deze Europese koranprotesten komen op een gevoelig moment, aangezien Zweden en Finland lid willen worden van de Navo, en Turkije als Navo-lid dwarsligt bij de toetreding, vooral van Zweden.

Vergeldingsacties

Zes westerse landen, waaronder Nederland, hebben woensdag besloten hun consulaten in Istanbul voorlopig te sluiten wegens ‘veiligheidsrisico’s’ van mogelijke vergeldingsacties. Onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavische landen hebben zaterdag hun onderdanen in Turkije gewaarschuwd voor verhoogde risico’s, vooral bij protesten.

De Turkse regering, die vorige week naar aanleiding van de protesten in Zweden en Nederland haar eigen onderdanen waarschuwde voor uitbarstingen van islamofobie in Europese landen, is woedend over de westerse voorzorgsmaatregelen. De minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu, die bekendstaat om zijn anti-westerse retoriek, ziet er een complot in om met ‘psychologische oorlogsvoering’ de herstart van het toerisme in Turkije na de pandemie kapot te maken.

Volgens de Turkse regering zijn er onlangs een aantal terrorismeverdachten opgepakt, maar waren er geen aanwijzingen dat er daadwerkelijk vergeldingsacties zoals aanslagen werden voorbereid. Vorig jaar november kwamen bij een bomaanslag op een drukke winkelstraat in het centrum van Istanbul, in de buurt van een aantal consulaten, zes mensen om. Ruim tachtig mensen raakten gewond. De aanslag werd nooit opgeëist, maar de Turkse regering gaf destijds Koerdische militanten de schuld. Ook in de periode 2015 tot 2017 waren er een reeks dodelijke aanslagen in Istanbul: sommige werden toegeschreven aan extremistische Koerdische groeperingen, andere werden gepleegd uit naam van Islamitische Staat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden