NieuwsAbortuswetgeving

Noorwegen scherpt voor het eerst abortuswet aan

Het als geëmancipeerd bekend staande Noorwegen heeft voor het eerst in veertig jaar aan zijn abortuswetgeving gesleuteld. Voortaan moeten Noorse vrouwen die zwanger zijn van een meerling altijd eerst langs een zogeheten abortuscommissie als ze toestemming willen krijgen voor het weghalen van één van de foetussen.

Erna Solberg, de premier van de rechts-conservatieve regering in Noorwegen.Beeld REUTERS

De donderdag aangenomen wetsaanpassing geldt in Noorwegen als een omstreden politiek compromis. De belangrijkste politieke partijen in de rechts-conservatieve regering van premier Erna Solberg waren aanvankelijk namelijk geen voorstander van een dergelijke wetswijziging. Het abortusrecht geldt voor de meeste politici in Noorwegen als een gegeven.

Daar is echter verandering in gekomen nadat Kristelig Folkeparti eind vorig jaar haar gedoogsteun voor de minderheidsregering van Solberg dreigde in te trekken. De kleine, christelijke partij kreeg vervolgens van Solberg een worst voorgehouden in de vorm van regeringsdeelname en een mogelijke aanpassing van het abortusrecht. Solberg toonde zich in de onderhandelingen bereid de zogeheten paragraaf 2c in de Noorse abortuswet aan te passen. De paragraaf regelt onder meer abortussen bij ernstige ziektes of afwijkingen bij de foetus en is in de Noorse media een eigen leven gaan leiden als de downsyndroom-paragraaf.

Vrouwenorganisaties in Noorwegen kwamen in actie en onder hun aansporing gingen duizenden Noren afgelopen november de straat op om te protesteren. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat Solberg haar meest omstreden voorstel rond de bewuste paragraaf heeft moeten intrekken en er ‘alleen’ iets aangepast is in de abortuswet rond de abortusaanvragen bij meerlingen.

Drieling

Het belangrijkste verschil is dat vrouwen die zwanger zijn van een tweeling of drieling in sommige abortussituaties met meer ‘gedoe’ te maken krijgen. Als ze alle foetussen willen laten verwijderen, dan kan dat voor week 12 nog steeds zonder beperkingen. Het nieuwe is dat een zwangere vrouw voortaan nooit zonder toestemming vooraf slechts één van de foetussen mag laten weghalen. Ze moet in dat geval al voor week 12 al bij de zogeheten abortuscommissie in het ziekenhuis langs. Daarna is een abortus eveneens mogelijk tot ongeveer week 21, maar volgt er altijd eerst een ‘abortusinterview’ bij een abortuscommissie in het ziekenhuis.

Door de vrouwen met meerlingen al in die eerste periode naar zo’n abortuscommissie te sturen, zouden ze minder snel ‘zomaar’ een kind ‘wegselecteren’ als een tweeling hen niet uitkomt. ‘Het gaat ons om het principe’, zegt Cathrine Linn Kristiansen van de Noorse vrouwenorganisatie Kvinnofronten in een reactie. ‘Vrouwen moeten zelf kunnen bepalen of en hoeveel kinderen ze willen.’ Kristelig Folkeparti viert de wetswijziging als overwinning. Kristiansen maakt zich zorgen. ‘Noorwegen beleeft de Scandinavische variant op de abortusinperkingen in Alabama.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden